Заразените са деца с увреждания и персонал, който се грижи за тях в два социални дома

Откриха две нови огнища на коронавирус в Хасково. Заразените са деца с увреждания и персонал, който се грижи за тях в два социални дома. Общо 14 потребители и 7 души персонал са с положителен тест за COVID-19. Засега никой от тях не проявява симптоми.

Как и при какви условия се налага повторна карантина

„Миналата седмица имахме положителен от персонала, една от детегледачките се оказа заразена. Изолирахме хората, с които е била в контакт и направихме изследвания на всички. Явно от нея е тръгнала заразата”, каза д-р Соня Димитрова, директор РЗИ – Хасково.

„Вечерта е минала спокойно, никой не е вдигнал температура, което за нас на този етап е най-важно”, поясни Златка Караджова, директор "Здравеопазване и соц. дейности" в Община Хасково.

 

 

В центровете няма медицинско лице, но се поддържа постоянна връзка с личните лекари. Трима от служителите с положителни проби остават при заразените потребители, за да се грижат за тях.

„Взети са всички мерки, направена е пълна дезинфекция, създадена е организация да бъдат отделени потребителите с положителни проби от тези с отрицателни”, каза още Караджова.

Предстои следващата седмица тези, които сега са с отрицателни тестове, да бъдат тествани отново.

3614 са новите случаи на коронавирус у нас

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.