Структурата остава напълно функционална

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди в петък, че е имало пробив в защита на данни на организацията при кибератака.

Кибератака срещу Европейската агенция по лекарствата

"Първоначалният преглед разкри, че ограничен брой документи, принадлежащи на трети страни, са били достъпни по незаконен начин. Съответните компании са информирани", отбеляза EMA.

"Агенцията остава напълно функционална и сроковете й, свързани с оценката и одобрението на ваксините и леченията на COVID-19, не се засягат“, добави тя.

Хакнаха данните за ваксината срещу COVID-19

В сряда Европейският регулаторен орган по лекарствата заяви, че е бил обект на кибератака и разследва инцидента с помощта на правоохранителните органи.

По-рано тази седмица пък компанията BioNTech заяви, че данни за разработената съвместно с Pfizer ваксина срещу COVID-19, са били достъпни при кибератаката, насочена към Европейската агенция по лекарствата.

"Важно е да се отбележи, че във връзка с този инцидент не е имало пробив на системите на BioNTech или Pfizer и не знаем, дали участници в нашето проучване за коронавирусна ваксина са били идентифицирани чрез данните, до които се осъществява достъп“, каза тогава немската компания, настоявайки за допълнителна информация и подчертавайки, че "ще отговори адекватно и в съответствие със законодателството на ЕС".

Атаката не е имала каквото и да е влияние върху графика на процеса на преглед на ваксината срещу COVID-19, подчерта по-рано тази седмица BioNTech.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща

Източник: БНР