Това става ясно от кратко изявление на регулатора

Европейската агенция по лекарствата (EMA) е станала жертва на кибератака, само седмици преди да се вземе решение за специално одобрение за две ваксини срещу коронавируса. Това обявиха от регулатора на лекарствата на ЕС, предават АФП и БГНЕС.

Втори пореден ден с над 3 хиляди излекувани

От базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата заявиха, че се води разследване на инцидента, но не казаха кога точно се е случил, нито бяха дадени подробности за това, до какво са искали да се доберат хакерите.

"EMA бързо започна цялостно разследване в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи и други съответни органи", се казва в кратко изявление на агенцията. "EMA не може да предостави допълнителни подробности, докато разследването продължава. Допълнителна информация ще бъде предоставена след време".

Борисов: Готов съм да се ваксинирам пръв, но ще изчакам реда си

От EMA заявиха, че ще се вземе решение за условно одобрение на ваксината на Pfizer/BioNTech на среща, която ще се проведе най-късно до 29 декември. Решение по версията на Moderna трябва да последва до 12 януари. Регулаторът също така извършва прегледи на ваксините, разработени от Oxford University-AstraZeneca и Johnson & Johnson.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.