Малко под 7 хиляди души остават в болница

Втори пореден ден с над 3 хиляди пациенти, излекувани от коронавирус. 3 412 души са оздравели, сочат данните на Единния информационен портал. Броят на заразените за последните 24 часа е 3980 при направени близо 10 хиляди PCR теста. 40 на сто от пробите са дали положителен резултат.

ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Британка на 90 - първата в света ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Малко под 7 хиляди души остават в болница, като 514 от тях има нужда от интензивно лечение. През последното денонощие 146 пациенти са загубили битката с болестта.

Мерките дават резултат - това съобщи здравният министър. „Наблюдава се известно намаление на натиска в лечебните заведения. Общата бройка на излекуваните за една седмица е 16 028 човека. Това е един от рекордите, който постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите се справят все по-успешно с лекуването на COVD-19“, каза проф. Костадин Ангелов.

Изпълнението на плана за ваксиниране върви по график, увери още министърът. „Изготвят се списъците с медиците на първа линия, които ще попаднат в обхвата на първа фаза на ваксинирането. Очакваме тя да дойде в началото на месец януари“, заяви той.

Малко по-късно, на посещение в сградата на "Бул Био", премиерът Бойко Борисов заяви готовност да се ваксинира. „Готов съм и пръв да се ваксинирам, но щом ми дойде реда. Станем ли готови за няколко дена с първата линия, защото тя трябва да върви едновременно - доктори, възрастни хора, полицаи, артистите на първа линия и всички останали - заставаме с колегите и ни ваксинирате, когато ни дойде реда”, каза той.

От големите болници твърдят, че са готови ваксинацията да се извършва в новосъздадените им триажи за взимане на проби с антигенни тестове. Ще има и мобилни екипи. 

„Както знаете в домовете за възрастни хора ходиха колеги, които да правят на място бързите антигенни тестове, същото ще се случи и с ваксините. Пациентът трябва да бъде клинично здрав, да не бъде с температура, да няма съпътстваща патология, която да забранява, защото има такива заболявания, при които не може да бъде поставена ваксина“, обясни проф. Борис Богов.

Директорът на Александровска болница потвърди думите на здравния министър за спад на натиска към лечебните заведения. „Към днешна дата мога да кажа, че поне имаме свободни места в така наречените триажни и буферни зони, което преди това го нямаше“, каза той.

Директорът на „Александровска”: Бих се ваксинирал с първата ваксина, която ще дойде

Облекчение отчитат и в Спешна помощ.

„При нас също се усети отслабване на натиска, макар и малко. Малко сме притеснени за след 2 седмици, когато се получат резултатите след вчерашния 8-ми декември. Но определено натискът е намален. Ако го сравним, рекордите бяха около 600 повиквания за една работна смяна от 12 часа, за вчерашния ден те са около 300-400“, обясни Катя Сунгарска.

В момента страната ни е в плато на заболеваемостта, твърдят лекари. След него ще следва и плато на смъртността. „Очакването за намаляване на смъртността е след 2 седмици. Януари очаквам, че ще бъдат двойно по-малко“, добави проф. Богов.

Високата смъртност у нас медиците обясняват със застаряващата нация и големия брой съпътстващи заболявания като сърдечно-съдови и бъбречни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.