Може ли ваксината да пречупи кривата на заразата?

"Бих се ваксинирал с първата ваксина, която ще дойде. Ще има достатъчно количества за всеки, който пожелае да го направи. Дисциплината е основен наш проблем. Видяхме едни снимки от едни магазини, които го доказват. У българина липсва дисциплина“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов.

ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Британка на 90 - първата в света ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той обясни, че ситуацията в последните месеци е тежка и остава такава дори и сега. Според него отварянето на детските градини има медицинско обяснение.

„През октомври „Александровска“ болница е приела 37 пациента с COVID-19, а през ноември те вече са 297. Преминалите за октомври са 560, а тези за ноември – 1560. Наложените мерки са съвсем адекватни и правилни. Към днешна дата поне имаме свободни места в буферните и триажни зони. Това го нямаше преди наложените мерки“, обясни специалистът.

Той добавя, че очакваното намаляване на смъртността ще стане факт след около 14 дни.

„Смъртността в нашата болница за миналата година е около 200 души. Само за средата на октомври и целия ноември тази година имаме 57 случая“, обясни проф. Богов.

Той изрази мнение, че страните около нас са разхлабили мерките заради математическите модели, но се е наложило отново да ги върнат.

За ваксината

„Ваксината не може да е панацея за стопиране на заразата. Това обаче е един голям шанс срещу пандемията. Очакванията са първата седмица на месец януари ваксината да бъде у нас. Хубаво е популярните хора да дадат пример и да се ваксинират“, обясни проф. Богов.

Втори пореден ден с над 3 хиляди излекувани

Той добавя, че дори и за екипа му в болницата ваксинирането ще бъде пожелателно. Според него не би било редно някоя компания да задължи персонала си да си постави ваксината. 

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.