Това може да доведе до нови вълни на заразата

Американските власти са открили норка на свобода в дивата природа, заразена с коронавирус, съобщиха в понеделник от Международното общество по инфекциозни болести. Това е първият такъв случай, подчерта биологът Томас Де Либерто, заместник-директор на Националния център за изследване на дивата природа във Форт Колинс (САЩ).

Заразеният екземпляр живее в щата Юта. Генетичната разновидност на вируса на дивата норка е неразличима от проба, получена от най-близката ферма за кожи, което предполага пряка зараза.

СПЕЦИАЛЕН НАДЗОР: Проверяват фермите за норки у нас заради коронавируса

„Ако това наистина е диво животно, заразено от избягала от ферма норка, би било тревожно“, казва ветеринарният лекар Елиса Перес. „Разпространението на вируса в дивата природа е притеснително. Могат да се създадат нови огнища и това значително би усложнило контрола над болестта”, добавя тя.

Ветеринарният лекар предупреждава и за възможния ефект върху здравето на някои видове, ако коронавирусът в крайна сметка се разхожда свободно сред природата. „Европейската норка, например, е застрашена от изчезване“, припомня тя. 

Дания призна избиването на всички норки за грешка

Световната организация за здравето на животните (OIE) преди месец предупреди за опасността от формиране на огнище сред дивите животни. „Това може да представлява непрекъснат риск за общественото здраве и да доведе до бъдещи вълни на заразата сред хората“, заяви международната институция със седалище в Париж. Организацията изрази загриженост относно възможността за предаване на коронавируса от хора на норки и обратно, защото тя благоприятства мутациите, които пък увеличават вирулентността на вируса.

OIE припомня, че основната хипотеза е, че SARS-CoV-2 е с първоизточник прилепите. Движещата сила на настоящата пандемия е предаването от човек на човек, въпреки че аналогични инфекции са открити и при домашни животни или такива в зоологически градини, като котки, кучета, тигри, лъвове и пуми. „Разпространението на вируса сред още животински видове може да ускори еволюцията му, което би могло да има потенциално въздействие върху стратегиите за наблюдение и контрол“, предупреждава OIE.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.