В момента по мярката „Запази ме“ служителите получават по 24 лв. на ден

Министерството на труда и социалната политика ще предложи през следващата година размерът на компенсациите за работниците от затворените бизнеси да бъде 75% от осигурителния им доход. В момента по мярката „Запази ме“ служителите получават по 24 лв. на ден, ако са осигурени на 8 ч. и са в неплатен отпуск. На практика това е двойният размер на минималното обезщетение за безработица в страната, като представлява малко над 80% от минималната работна заплата.

АНТИКРИЗИСНА РАВНОСМЕТКА: 15 000 работници са подали заявления за помощ

С новото предложение няма да има намаление на размера на компенсациите и те ще са индивидуални спрямо осигурителния доход на конкретния работник. Очаква се служителите да получават повече от сегашните 24 лв. на ден. Предстои измененията в мярката „Запази ме“ да бъдат обсъдени с работодателите и синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, след което да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет.

ОФИЦИАЛНО: Удължават част от противоепидемичните мерки (ВИДЕО)

До момента подадените заявления за компенсации по „Запази ме“ са 4 019 за 19 576 работници. Одобрени са 690 компании за 2 900 служители, a 1012 от тях вече са получили средствата си по банков път. Почти половината от одобрените за компенсации работят в ресторанти и питейни заведения, сочат данните на Агенцията по заетостта.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.