С това разрешение ваксинацията в Европейския съюз може да започне до седмица

Важна новина, която дава зелена светлина за началото на ваксинирането и у нас! Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech.

Експертите са дали заключение, че ползите от препарата надвишават рисковете и той е безопасен и при по-възрастни хора. Според агенцията е много вероятно ваксината да е ефикасна и срещу новия щам. С това разрешение ваксинацията в Европейския съюз може да започне до седмица. Няколко държави обявиха, че планират да започнат процеса от 27-ми декември. В следващите часове се очаква формалното одобрение на европейската комисия за употребата на препарата.

„Това е значима стъпка напред в нашата борба срещу пандемията, която причинява страдание и трудности на толкова много хора, не само в Европа, но и по целия свят. Това е наистина историческо научно постижение. За по-малко от година, ваксината беше разработена и получи разрешение за употреба срещу новата болест”, заяви директорът на Агенцията Емер Кук.

 

 

Научният съвет на агенцията уточни, че е взел решение днес за разрешение ваксината да се ползва за хора над 16-годинша възраст. От агенцията поясниха, че решението почива на убедителни научни доказателства и определиха това като историческо постижение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.