Здравният министър изяви готовност той да е сред първите имунизирани срещу COVID-19

"Първата пратка ваксини, която пристига, ще бъде символично количество. Искaме да покажем, че в Европа всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории на населението едновременно". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

В готовност за ваксините, доставката се очаква на връх Коледа

По думите му медикаментът у нас ще бъде пренесен в няколко от фризерите, поставени в РЗИ-тата. "Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града", заяви той и допълни: "Очакваме първият ваксиниран българин да бъде на 27 декември. Имам готовност и аз да съм първия ваксиниран".

Министърът беше категоричен, че с това действие цели да се покаже, че ваксината е безопасна. "Вярвам в нея и във ваксинирането като цел и достижение на науката, благодарение на което ще преборим тази инфекция", подчерна проф. Ангелов. 

Очаква се ваксините да дойдат на 25 или на 26 декември в страната ни. "Логистиката е нещо, което не зависи от нас. В момента, в който дойдат на наша територия, задачата ни е да стигнат до местата, където ще се съхраняват и ще се извършва имунизацията", заяви министърът.

Готови сме да помогнем с ваксини на страните от Западните Балкани

Той обясни, че цялото количество от медикамента ще дойде непосредствено след Нова година. И допълни: „Първите дози, по предварителна информация, ще бъдат 9750. Те ще стигнат за ваксинирането на 4300 български граждани”.

По думите на здравния министър броят на медиците, които изявяват желание да се ваксинират, расте. "Това променя първоначалните числа и за мен е постижение", коментира проф. Ангелов. 

Д-р Катя Илиева от Чикаго – разказ за ваксината от първо лице

Запитан за заповедта за приравняване на резултатите от антигенните тестове с PCR тестовете, той коментира: „Възникването на новия щам малко ни разколеба. Трябваше ни малко време, за да проучим всички известни факти. Сега моите колеги казаха, че няма да има проблем при отчитане с антигенните тестове. Днес до края на деня се очаква и заповедта. Веднага, след като влезе в сила, този вид тестове ще започнат да влизат в статистиката”. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.