Късно снощи препаратът на Pfizer получи одобрението на Европейската агенция по лекарства

Европа официално даде зелена светлина на ваксината срещу COVID-19. Късно снощи препаратът на Pfizer получи одобрението на Европейската агенция по лекарства.

„Както обещахме, ваксината ще бъде налична за всички държави от ЕС по едно и също време и при еднакви условия. Първите дози ще заминат от производствения комплекс на Pfizer в Белгия в следващите дни. Винаги съм казвала по време на тази пандемия, че ние сме заедно”, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Партидите ще тръгнат едновременно към всички държави в Съюза. Първите дози от ваксините ще пристигнат в България на 25-и или 26-и декември. Ден след това ще може да започне и ваксинацията. Те ще стигнат за малко над 4300 хиляди българи. Първоначално имунизацията ще започне в София, а след това и в другите градове на страната. От здравното министерство уверяват, че са взети всички нужни мерки за тяхното безопасно транспортиране. Късно този следобед имаше и среща с шефовете на 6 от регионалните здравни инспекции.

ЕК разреши за употреба ваксината на BioNTech и Pfizer

„В момента, в който ваксините дойдат на българска територия, нашата задача е да стигнат до място, където има хладилник. Това ще бъде в аптечния склад на Бул Био и от там започваме логистиката на цялата държава”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Двойно повече излекувани от новозаразени с COVID-19

Препаратите ще бъдат поставени в специализирани чанти, които поддържат до -80 градуса. Така, с камиони, дозите ще бъдат извозени до Пловдив и Бургас, където веднага отново ще бъдат поставени във фризери.

„Нямаме никакви притеснения, че може да нарушим хладилната верига”, увери проф. Ангелов.

Вероятно един от първите ваксинирани у нас ще бъде именно здравният министър, за да даде пример. 

„Имам готовност да съм и аз, тъй като с това действие искам да покажа на българите, че ваксината е безопасна и ефективна. Аз съм и лекар”, коментира проф. Ангелов.

Според министъра, броят на лекарите, които вече са заявили желание да се ваксинират рязко се е увеличил.

Отпуснаха още 184 милиона лева за „Ремдесивир”, ваксини и нова система за спешни повиквания

Вирусолози продължават да отхвърлят притесненията за това дали ваксината ще е ефикасна при наличието на нова мутация на вируса.

 

 

„Изхождайки от това как е направена ваксината, антителата се насочват към различни епитопи на вируса. А това, че един е променен, не означава, че всички са се променили. Това са онези малки участъци от вируса, към които се насочват антителата”, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

А приетата заповед за приравняването на антигените тестове към PCR тестовете, ще даде по-ясна картина за ситуацията в страната.

Репортери: Добромир Николов, Даниела Пехливанова

Д-р Катя Илиева от Чикаго – разказ за ваксината от първо лице

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.