Медикаментът има такъв ефект, ако се приложи в първите три дни от лечението

„Благодарение на ваксините, ще бъдат спасени милиарди хора. Сигурен съм, че на пазара ще излязат няколко вида ваксини”. Това каза в ефира на „Здравей, България” кардиологът проф. Иво Петров.

Той бе категоричен, че ползите от ваксините са много повече от рисковете, които поставянето им крие. Според професора медиците трябва да се ваксинират, защото това би било отговорното поведение.

МЗ публикува пълната информация за ваксината на Pfizer и BioNTech

„Общият брой на излекуваните и получили някакъв имунитет плюс ваксинираните ще прекъсне веригата на заразата”, коментира още кардиологът.

Той е убеден, че нито един регулаторен орган няма да позволи до хората да стигне ваксина, която застрашава здравето и живота им.

Проф. Петров коментира и медикаментите, които се използват при лечението на COVID-19. И подчерта, че профилактичното пиене на лекарства крие рискове.

„Няколко медикамента с доказано антивирусно действие помагат – сред тях са и „Ремдесевир”, и „Ивермектин”. Вече познати лекарства, приложени в точния момент, помагат срещу коронавируса. Все още обаче няма точен протокол”, каза кардиологът.

Според него, в отминаващата трудна година, всички, включително и медиците, са научили много. „Изживяваме един катарзис. И въпреки многото негативи, ще излезем по-силни, особено откъм наука и знания”, заключи професорът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Първите ваксини тръгнаха към държавите от ЕС

След интервюто в "Здравей, България" blitz.bg потърси проф. Петров за допълнителни подробности за лекарството "Ивермектин". Ето и пълния текст на разговора по темата:

 - Проф. Петров, какъв е ефектът на лекарството "Ивермектин" при заболяване COVID-19?

- От досега проведените двадесетина проучвания на действието на "Ивермектин"-а при COVID-19 категорично е доказан ефектът му. Резултатите са публикувани и са всеизвестни. Но ми се иска да излязат данните и от българското проучване, надявам се в близките дни. Факт е, че Ивермектинът е регистриран и се използва в много страни по света – Израел, САЩ, Аржентина, Бразилия, Индия, Перу, Колумбия, общо са над 30 страни. А състрадателният модел на употреба, който се използва в България, най-вероятно се прилага в повечето страни по света. В крайна сметка това е известен медикамент, който получава нова индикация – лечение на COVID-19. Преимуществото на такива добре известни медикаменти е техният изключително добър профил на безопасност. На такива медикаменти, които са ефикасни при сходни заболявания, се възлагат най-големи надежди за лечение на тази инфекция, тъй като специфични лекарства за лечение на COVID-19 няма и най-вероятно няма и да има скоро. 

- В коя фаза на инфекцията от COVID-19 е най-ефективен "Ивермектин"-ът?

- Медикаментът се прилага и преди самото заболяване, и в началните, и в средните, и в късните стадии, тоест във всички фази на заболяването. Но най-силен е ефектът на Ивермектина в началото, в първите няколко дни, докато трае репликацията на вируса в клетките (докато вирусът се размножава). На практика този медикамент блокира репликацията на вируса, тъй като пречи на проникването на вируса в клетката. Прави го по неспецифичен начин: лекарството блокира един ензим – импортин алфа бета, който клетките използват, за да вкарат вируса в себе си. Впрочем чрез обмяна на генетична информация от вируси се е движела еволюцията на човека. Клетките сами вкарват в себе си „троянския кон“. Благодарение на блокирането на импортин алфа бета-ензима вирусът не може да проникне в нашите клетки и да се размножава. Той циркулира още известно време в кръвта, като по този начин играе роля на жива ваксина. Ето така се спира репликациата на вируса и отключването на другите механизми на инфекцията – възпалителния механизъм и тромбогенния механизъм. Понеже "Ивермектин"-ът няма отношение към лечението на възпалението и на тробогенезата, той е най-ефикасен, когато се прилага в началото на инфекцията - преди вирусът да е отключил бурната каскада от реакции, които в по-голямата си част не могат да бъдат лекувани.      

- Какъв е регламентът да влезе това лекарство в масовата клинична практика?

- Събира се експертна комисия на държавно или на международно ниво, която пише клинично ръководство за употреба на това лекарство към конкретни клинични състояния. Но при "Ивермектин"-а не става въпрос за нова регистрация на лекарство, а за допълване на индикациите. Тъй като този медикамент не е нов и вече се използва за лечение на поне 25 инфекции. Ако клиничните проучвания са достатъчно на брой и коректно проведени, експертната комисия може да допълни индикациите на това лекарство за лечението на актуалната инфекция от COVID-19.

- "Ивермектин"-ът обаче не може да се купи от аптеките? Какъв е регламентът за неговото доставяне?

- Лекарството може да бъде доставяно на болниците със специален протокол. По този начин много лекарства се доставят и използват в лечебните заведения в България. В областта на кардиологията и кардиохирургията има поне десетина такива медикамента, които не са регистрирани в България по липса на бизнес интерес от страна фармацевтичните компании. Но ако са необходими за нашата практика, болницата ги поръчва и внася по протокол. Болничната аптека подава протокола към Изпълнителната агенция по лекарствата, която разрешава да се внесе лекарството. А отговорност на самата болница е използването на това лекарство. По същата схема в нашата болница използваме "Ивермектин". Докато трае епидемията, всяко лечебно заведение може да го изписва по този начин.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.