Прилагането на ваксината ще започне от края на годината

Здравното министерство публикува подробна информация за ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19, която ще бъде доставена в България. От листовката става ясно, че препаратът се разпространява под наименованието Comirnaty концентрат за инфузионна дисперсия иРНК ваксина срещу COVID-19 (нуклеозидно модифицирана). 

Ангелов: Очакваме първият българин да бъде ваксиниран на 27 декември

От листовката на продукта става ясно, че той се прилага след разреждане като инжекция в мускул в горната част на ръката. Необходимо е двукратно ваксиниране през 21 дни. 

В листовката изрично пише, че безопасността и ефикасността на препарата не са установени при деца и юноши под 16 години. При бременност, ваксинирането трябва да се случва само ако ползите чувствително ще надвишат всякакви потенциални рискове. Не е ясно дали съставките на ваксината могат да бъдат предадени от майка на дете чрез кърмене.

Производителят обяснява, че както всички ваксини, Comirnaty може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. По-честите, които могат да засегнат повече от 1 на 10 души, са болка и оток на мястото на инжектиране. Посочени са още умора, главоболие, болка в мускулите и ставите, втрисане и повишена температура.

Имунизацията в България се очаква да започне официално на 27 декември. Ваксината ще бъде поставена на около 4 300 души. След заседание здравните власти увериха, че са взети абсолютно всички мерки, за да може ваксините да бъдат доставени в страната ни по безопасен начин и да бъдат правилно съхранявани.

Кунчев: Ваксината може да дойде на 25 декември

Припомняме, че Европейската комисия разреши за употреба ваксината на BioNTech и Pfizer в понеделник. 

Кратка характеристика на продукта вижте ТУК

Листовката може да видите ТУК

ЕК разреши за употреба ваксината на BioNTech и Pfizer

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.