Първи беше имунизиран директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

Имунизацията в страната продължава по план. След доставката за пет области на централна Северна България, днес започна ваксинацията на медицински персонал и във великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов”.

Първи се ваксинира директорът на лечебното заведение, а общо за днешния ден преминаха 25 души медицински персонал.  Общо 75 медици ще бъдат имунизирани през следващите дни. 55 от тях са служители в болницата, а останалите са от Спешна помощ.

От Оперативния щаб отчитат, че мерките работят

След като директорът на областната болница във Велико Търново се ваксинира, през имунизационния кабинет преминаха първите в списъка лекари и медицински персонал. Началникът на хирургичното отделение също беше сред тях.

„Чувствам се добре. Разбрах, че и колегите, които са се ваксинирали преди мен, се чувстват много добре”, потвърди д-р Николен Стойнов, началник на отделението по хирургия.

„Аз работя много често с COVID-пациенти и оперирам COVID -пациенти. Това допълнително ме мотивира, че аз трябва да бъда ваксиниран, за да запазя себе си и моите близки, колеги, и не COVID-болните, с които се срещам в работата си”, обяснява докторът.

Мария Василева е медицинска сестра в ортопедичното отделение и беше последната ваксинирана за деня.

Пациентите с COVID-19 в болниците намаляват

„С нетърпение чаках ваксината. Да мога да си видя внуците. Живеят в Испания и не съм ги виждала от една година, а ще пътуваме с имунизационни паспорти”, разказва Мария Василева, медицинска сестра в отделение по ортопедия.

А от великотърновската областна болница отчитат намаляване на натиска върху COVID-отделението и реанимацията.

„До преди 20 дни имахме около 120 човека. Към днешна дата са 42-а в COVID-отделение и четирима в COVID-реанимация”, обясни д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – В. Търново.

Имунизираните днес лекари ще трябва да се явят на 20 януари, за да приемат втора доза от ваксината.

От великотърновската болница отчитат повишен интерес към ваксинирането и записването продължава. Единствено около 30 души от персонала, прекарали болестта, не са в имунизационния лист, тъй като имат антитела срещу COVID -19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.