Прогнозата на експерта е, че броят на заразените ще намалее през лятото на 2021 година

„Всеки ваксиниран е пирон в ковчега на вируса”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Акад. Петрунов: Ваксината е единственият начин да се спасим

Той поясни, че за да започне да се усеща ефектът от ваксинацията, трябва да има поне 2 милиона души, на които е поставен препаратът.  "Когато ваксинираните станат 3,5 милиона, ще можем да кажем, че сме си решили проблемите с вируса”, каза проф. Витанов. И допълни, че според разчетите на доставките на ваксините това вероятно ще стане в периода юли - август 2021 г. 

Според него всеки регистриран заразен има още трима близки с коронавирус, които просто не са се тествали и затова не са влезли в системата.

ПРАЗНИК В ХОТЕЛСКАТА СТАЯ: Има ли вече туристи в курортите?

Според проф. Витанов мерките могат евентуално да бъдат разхлабени при 300 - 500 нови случая на дневна база и само в случай че тази тенденция се задържи поне 10 дни.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.