Ще ни предпази ли ваксината от новите щамове и мутации на вируса?

„Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на НЦЗПБ и чакам да дойде съобщението на РЗИ, за да разбера кога това ще се случи. Това е неотменно. Мисля, че всеки българин трябва много добре да разбере, че това е единственият начин да излезем от тази пандемия и да се спасим“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ имунологът и алерголог и бивш директор на НЦЗПБ акад. д-р Богдан Петрунов.

Два пъти повече излекувани от заразени с COVID-19

Той добави, че без ваксината ще останем в сегашното положение още дълги години.

„Категорично не се срахувам от ваксината. Вярвам в науката и медицината. Освен това съм и много добре запознат с тези препарати и процесът по произвеждането им. Занимавал съм се с ваксини над 50 години. Сигурен съм във възможносттите им да ни спасят. Що се касае до безопасността, аз съм убеден, че няма от какво да се страхуваме. Ваксината може да даде някои реакции, но те дори не са странични ефекти. Това се нарича реактогенност, което означава реакция на нашия организъм към ваксината. Заради чувствителността телата ни реагират по различен начин, но това не са странични реакции“, обясни специалистът.

От днес задължителен PCR тест за пристигащите в Турция

Той добави, че няма данни за вредно влияние на ваксините при проведеното проучване с над 45 хиляди души. 

"Става дума за нова категория ваксини, които до този момент не са правени. С тях не се вкарва нищо живо в организма, а само една платформа, която е обучена да го разпознава. Не виждам абсолютно нищо опасно в това", каза още акад. Петрунов.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.