2500 души се събраха на купон за Нова година

Франция затяга мерките срещу коронавируса, за да избегне трети локдаун. От 18 часа местно време влезе в сила удължен полицейски час за 15 от най-тежко засегнатите региони от пандемията.

„Това, което искаме, е да избегнем нов локдаун. По тази причина удължаваме вечерния час, който в момента е в сила от 20 ч., ще бъде валиден от 18 ч. Полицейският час ще бъде въведен в най-силно засегнатите от вируса региони”, коментира френският министър на здравеопазването Оливие Веран.

Фойерверки обезглавиха мъж във Франция

На този фон тревога предизвика нелегално музикално парти с близо 3 000 участници в новогодишната нощ. Повече от 500 полицаи участваха в операцията, която постави край на нелегално рейв парти, продължило цели 36 часа. Над 2 500 души се събраха в складове във френския район Бретания, за да посрещнат заедно първите часове на новата година. Партито се проведе въпреки наложените забрани в страната, които не позволяваха събирания и празненства в новогодишната нощ след 20 часа.

При прекратяването на нелегалната забава се стигна до сблъсъци между полиция и празнуващи. Има арестувани и са съставени 1 200 акта. Музикалното парти предизвика не само възмущение, но и страх във Франция заради повишения риск от избухване на ново огнище на COVID-19.

60 запалени коли в Страсбург в новогодишната нощ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно, най-популярният френски диджей в света - Давид Гета, призова гражданите да не се страхуват да се ваксинират.

„Лично аз ще се ваксинирам. Надявам се и хората да го направят, защото не виждам друг начин да излезем от тази ситуация. Това, разбира се, е лично решение, но аз така го виждам”, каза Гета.

От понеделник Франция ускорява ваксинационния план заради критиките, че към момента е една от европейските държави, които изостават с имунизацията срещу коронавируса. Повече от половината френски граждани не желаят да се ваксинират заради недоверие към предлаганите препарати.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.