Представителят на България в Европейската агенция по лекарствата обясни, че ваксината е абсолютно безопасна

„Няма нищо необичайно в това, че ваксината на Moderna все още не е одобрена. Това показва сигурността на европейското законодателство и това, че регулаторът се грижи за здравето и безопасността на гражданите в ЕС. Дискусиите продължават и днес се очакват нови срещи в различните работни групи и консултации с компанията производител за уточняване на последните детайли”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.  

Pfizer/BioNTech: Ефикасността на ваксината не е гарантирана при неспазен срок за втора доза

По думите му забавянето на одобрението на ваксината не е свързано с нейната безопасност,  а с детайли, касаещи броя на дозите във всеки флакон. „Няма нищо притеснително в данните, които представи „Модерна” за ваксината си”, категоричен е проф. Гетов.

 

 

“Всяко лекарство може да има нежелани странични реакции, включително и медикаменти, които се използват от години”, посочи той и допълни: „По специално за ваксината на Pfizer и BioNTech най-притеснителното е така наречената реакция на свръхчувствителност. До момента има ваксинирани близо 2 милиона души по света, а тежките алергични реакции са само две”.

Пристигна втората пратка ваксини срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В България имаме едва четири случая на реакция към ваксината, но те не са свързани с алергии. Има сигнал за чувствителност на мястото на убождането, повишена температура и леко замайване. Сами разбирате, че някои хора са по-чувствителни към акта на самото инжектиране и при вида на иглата и спринцовката, и заради ситуацията, в която са поставени могат да получат замайване”, категоричен е проф. Гетов.

Той подчерта, че до момента данни за починали след ваксинацията няма, опровергавайки новините за жертви на ваксината, появили се през последните дни в медийното пространство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.