Планира се търг за купуване на спринцовки от бразилските производители

Правителството на Бразилия ще реквизира излишъците от наличностите на спринцовки и игли на местните производители, за да ги използва за имунизационния си план срещу КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Министерството на здравеопазването обяви мярката снощи и каза, че планира да организира търг за купуване на спринцовки от бразилските производители.

"Тази реквизиция цели да посрещне най-неотложните нужди в началото на националния ваксинационен план", каза министерството в комюнике и добави, че чака да получи данни с какви запаси разполагат производителите.

Бразилия, чийто президент Жаир Болсонаро пренебрегна сериозността на кризата с коронавируса, е на второ място в света по брой починали след САЩ, но изостава от съседите си Чили и Аржентина във ваксинирането.

Плажовете в Бразилия са препълнени в разгара на COVID-кризата (ВИДЕО)

Министерството организира миналата седмица електронен търг, на който обаче купи едва 8 милиона от планираните 331 милиона спринцовки заради несъответствие в търсените и предлаганите цени.

Бразилската асоциация за медицинско оборудване предупреди, че имунизационната програма изложена на опасност, ако правителството не предложи реалистични цени, защото накрая ще бъде принудено да внася и то на високи цени. Лобистката група каза, че трите основни производителя имат достатъчен капацитет за производството на необходимите за ваксинацията материали.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА