Днес държавният глава покани на среща първо „Републиканци за България"

Консултациите на „Дондуков” 2 за парламентарните избори с извънпарламентарни партии продължават и днес. Президентът покани за разговори около предстоящия парламентарен вот „Републиканци за България“, АБВ и партия „Мир“.

Партиите, които днес бяха при президента, поискаха избори след края на март, а самият държавен глава - гласуване по пощата. Бившият втори в ГЕРБ - председателят на „Републиканци за България” - Цветан Цветанов, който беше и вътрешен министър, се усъмни в работата на полицейските шефове и поиска ротацията им.

„Например областният директор на Благоевград да бъде за един месец командирован в Областна дирекция Силистра. Това ще даде повече гаранция за изборния процес и да не се оказва натиск върху съответните ръководители по места”, заяви Цветанов.

От АБВ пък лансираха идеята за гласуване в два дни. „Има добри мерки, които трябва да се приложат незабавно, защото противното е страх, хаос, понижаване на избирателната активност“ , каза Любомира Ганчева от АБВ.

КОНСУЛТАЦИИТЕ: Радев се среща с извънпарламентарни партии

Днешните срещи завършиха с партия „МИР“.„Предлагаме да се създаде Национален щаб за честни избори, в който да влязат всички партии, които декларират, че са за такива избори“, каза председателят на партията Симеон Славчев.

В края на консултациите Радев заяви, че членовете в секционните избирателни комисии трябва да бъдат ваксинирани.

„Но да не забравяме дали здравните власти са в състояние да го направят и второ да не забравяме, че това е дейност пожелание“, поясни той.

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че вече имат готов законопроект за гласуване на лица под карантина или в болница.  

Радев: Не лансирам идеята за избори в два дни

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.