Държавният глава продължава да събира мнения за това кога и как да се проведат изборите

Продължават консултациите, които президентът Румен Радев провежда преди да насрочи датата за парламентарния вот. Днес беше денят, в който той се видя с партиите, които не са представени в парламента.

Вече цяла седмица продължават консултациите на „Дондуков 2”. И пред извънпарламентарните партии президентът подчерта, че иска да ги чуе, за да вземе най-правилното решение за датата на вота.

Първи при президента влязоха представители на политическа партия „Има такъв народ“, но без своя председател Слави Трифонов.

„Трябва вие да посочите на коя дата да са изборите. Надяваме да се съобразите както с мнението на останалите, така и с Вашето лично усещане, защото отговорността е ваша”, каза Тошко Йорданов.

След това при Радев влязоха представители на „Демократична България“. Христо Иванов поиска гласуване по пощата. „Вярваме че гласуването по пощата беше най-адекватната мярка. По отношение на провеждането на някаква форма на гласуване, след като не можем да влезем в 21 век, поне да използваме практика от 19-ти век. Иронията ми е тъжна, но добре обоснована", каза той.

Радев: Не лансирам идеята за избори в два дни

Следобедните консултации започнаха с гражданската платформа „Изправи се. БГ“ и „Отровното трио”. И те поискаха гласуване по пощата.
 
„Гласуването по пощата е една чудесна възможност, която решава всички проблеми с болните, карантинирани българи и граждани, които няма да имат възможност да гласуват. Решава и проблема с българските граждани в чужбина. Това ще реши и проблемът с мъртвите души”, заяви Николай Хаджигенов.

От „Отровното трио” поискаха членовете на секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани преди вота. А Мая Манолова предложи алтернативна ЦИК.

„Ние ще предложим да създадем паралелна гражданска ЦИК, която да наблюдава Изборния съвет и да направи паралелно броене на вота на българските граждани”, каза тя.

Изненадващо сред поканените бе и  „Възраждане“, въпреки че в Софийския градски съд върви процедура по заличаване на регистрацията на партията. „За нас датата на изборите трябва да е 28  март. Не трябва да има и ден повече на това управление”, каза Костадин Костадинов.

Обвиняемият Васил Божков поздрави за инициативата президента от Дубай и анонсира, че очаква покана и за своята партия.

Очаква се в края на януари президентът да издаде указ, с който официално да определи дата за парламентарните избори.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.