АБВ поискаха избори в два дни - на 15 и 16 май

Целта на тези консултации е да се мобилизират институции, партии, граждански организации, за да търсим заедно най-добрите решения, които гарантират здравето на гражданите, конституционното им право на вот и доверието им в изборния процес. Изключително важно е да се избегне възможността за машинации и манипулации на изборите зад паравана на здравните мерки.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 партия „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). В срещата, която е част от консултациите на държавния глава с непредставени в парламента политически формации, участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Редица въпроси, касаещи машинното гласуване, времето за доставка на устройствата, одитиране, проверки, съхранение, транспорт все още остават открити, подчерта в началото на срещата Румен Радев. По думите му само навременната и достъпна информация за цялостната организация на процеса, както и за всички мерки ще дадат възможност на гражданите да се почувстват защитени и да гласуват.

От политическата партия посочиха, че провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в два дни. Като приемливи дати бяха посочени 15-16 май.

Държавният глава Румен Радев заяви, че за избори в два дни се очертават два проблема. Първият е свързан с логистичното натоварване, а вторият и по-важен – с масовото недоверие на обществото относно опазването на сигурността на вота.

Продължават консултациите при президента (ВИДЕО)

Действията по машинното гласуване се предприемат критично късно, но това не означава, че трябва да се поражда недоверие в него, защото то е призвано да реши два основни проблема в изборите – високият дял на недействителни бюлетини и машинациите по време на броенето и оформянето на протоколите, коментира Румен Радев. Държавният глава добави, че досега изпълнителната власт е абдикирала от машинния вот, като целенасочено е прехвърлила отговорността си към Централната избирателна комисия.

Всеки български гражданин има конституционното право да участва в изборния процес, независимо от страната, в която се намира, затова партиите и държавата трябва да стимулират избирателната активност, призова още Румен Радев.

Радев: Не лансирам идеята за избори в два дни

Затова не е необходимо да се чака президентският указ за насрочване на изборите, за да започне информационна кампания не само за безопасността на гражданите в изборния ден, но и за масово гласуване и в България, и в чужбина, коментираха участниците в срещата.

Сред другите мерки, които „Алтернатива за българско възраждане“ предложиха с цел гарантиране на прозрачен изборен процес, бе видеонаблюдението в секциите да започне 24 часа преди началото на изборния ден до окончателното показване на протоколите. 

От партия МИР пък са категорични, че машинното гласуване е най-решителната стъпка за предотвратяване на фалшифицирането и подмяната на вота на българските граждани, но то трябва да бъде прозрачно и да се проведе национална информационна кампания. 

Президентът Румен Радев припомни, че с ветото си от октомври 2020 г. върху последните промени в Изборния кодекс е върнал за ново обсъждане измененията, регламентиращи комбинираното гласуване и отчитането на резултатите от машините, както и директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на едно търговското дружество. Необходимо е ЦИК да изготвя функционално задание и техническа спецификация, които публично да се дискутират, преди да бъде възложено осъществяването на компютърната обработка на резултатите, заяви Румен Радев по време на срещата.

От МИР предлагат освен видеонаблюдение на броенето на бюлетините, да има наблюдение и на целия изборен процес, като се гарантира тайната на вота. Партията настоява да се създаде възможност цялата информация, която се подава в ОИК, РИК и ЦИК, онлайн да може да се предоставя и на политическите формации, участващи във вота, което ще предотврати фалшификация на резултатите.

Според вицепрезидента Илияна Йотова трябва да продължи обсъждането на темата за равен достъп на всички политически формации до медиите в рамките на предизборната кампания. Сегашната уредба е инструмент на противопоставяне, коментираха на срещата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.