Тя е открита при четирима души, пристигнали от Бразилия

Япония се опитва да изолира нова мутация на коронавируса, която беше открита при четирима души, пристигнали в страната от Бразилия, за да може да я проучи по-добре, съобщи Франс прес.

Новата мутация на COVID-19 е в Германия от ноември

"За да изучим по-добре мутацията, най-напред трябва да я изолираме", заяви пред АФП представител на японското здравно ведомство. По неговите думи това ще отнеме няколко седмици, дори месеци, и засега не могат да бъдат дадени повече подробности относно варианта.

Япония обяви в понеделник, че е открила новата мутация на коронавируса, без да може каже дали тя е по-заразна от установените досега негови мутации по света. Преносители са били двама възрастни и две деца, пристигнали в страната на 2 януари от Бразилия.

Новата мутация на коронавируса е открита и в Канада

Едно от тези лица, мъж на около 40 години, е бил хоспитализиран заради затруднено дишане. В същото време една жена и едно от децата, момченце, развили умерени симптоми. Четвъртото лице, момиче, се оказало без симптоми. Япония предупреди през уикенда Световната здравна организация за новия вариант. Японският институт по заразни болести уточни, че новооткритата мутация има общи черти с вариантите, които се появиха в Обединеното кралство и в Република Южна Африка.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА