Това е същият щам, отговорен за голяма част от инфекциите, открити в южната част на Англия

Новият щам на коронавируса, който обхваща Великобритания, е в Германия от ноември. Това съобщиха здравните власти във вторник, след като откриха варианта при пациент, починал в северната част на страната, съобщава БГНЕС.

Изследователите са "успели да установят последователност на варианта на вируса B1.1.7 при човек, заразен през ноември тази година", се казва в изявление на здравното министерство на Долна Саксония, отнасящо се до новия щам.

Това е същият щам, "отговорен за голяма част от инфекциите, открити в южната част на Англия", пише още в изявлението.

Вариантът е открит при възрастен пациент, който е починал. Съпругата му също била заразена, но оцеляла. Двойката хванала вируса, след като дъщеря им се завърнала от пътуване до Великобритания в средата на ноември.

Още една нова мутация на COVID-19 във Великобритания

Екипите от Училището по медицина в Хановер (MHH) успели да идентифицират новия щам след проследяване последователността на генома. След това резултатите са потвърдени от екип в берлинската болница „Шарите”, част от който бил най-добрият германски вирусолог Кристиан Дростен.

Преди това Германия е съобщила само за един случай на новия щам при жена, долетяла от Лондон в четвъртък.

СЗО: Новият щам на коронавируса не е "без контрол"

Великобритания би тревога по-рано този месец за новия щам на коронавируса, който според властите е значително по-заразен. Притесненията накараха много страни да преустановят пътуванията до и от Великобритания. Оттогава е открит в няколко други държави, включително Португалия, Франция, Йордания и Южна Корея.

Германия е забранила пристигането от Великобритания по шосе, море и въздух до 6 януари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.