Заради новия щам редица европейски страни прекратиха полетите от Обединеното кралство

Новият щам на коронавируса, открит в Обединеното кралство, при който предаването на вируса е по-голямо, не е "без контрол", заяви днес Световната здравна организация, призовавайки да се прилагат санитарни мерки, които вече са се доказали като ефикасни, предаде Франс прес.

НОВИЯТ ЩАМ: По-заразен от досегашните, но податлив на ваксините (ОБЗОР)

"Ние имахме ръст на възпроизводството на вируса много по-висок от 1,5 в дадени моменти от тази пандемия и го овладяхме. Тази ситуация следователно в този смисъл не е извън контрол", заяви Майкъл Райън, отговарящ за извънредните епидемиологични ситуации към СЗО.

Заради новия щам редица европейски страни прекратиха полетите от Обединеното кралство. Сред тях са Франция, Италия, Португалия, Германия, Испания, Ирландия, Нидерландия, Белгия, Скандинавските страни, Швеция, Финландия, Балтийските страни, България, Румъния, Хърватия, Чехия, Полша, Русия, Албания, Северна Македония. Мерките в тази насока влязоха в сила в различен момент и са с различна продължителност в различните страни. Индия, Канада, Турция, Хонконг, Иран, Израел, някои близкоизточни страни, магребските страни, Аржентина, Салвадор, Чили, Перу също въведоха подобни ограничения.

Още държави спират полетите от Великобритания

В Дания също бяха открити девет случая на зараза с новия щам, наблюдаван във Великобритания, и затова Швеция затвори границата си с Дания.

СЗО има информация за над 10 случая на зараза извън пределите на Великобритания с въпросния щам, посочи днес експертът от организацията Мария ван Керхов, предаде ТАСС.
Един случай има в Австралия, Исландия, Италия и Нидерландия. В Дания има около 10 случая, каза тя и припомни, че става дума за променяща се информация.

Какво се знае за новата мутация на коронавируса

Нова разновидност на коронавируса бе открита и в Република южна Африка и някои страни въведоха ограничения на полетите и от там. Според СЗО между двете нови разновидности няма връзка, предаде ТАСС.

Същевременно британски експерти изразиха хипотеза, че новият щам, наблюдаван във Великобритания, може да е по-способен да заразява децата, предаде Ройтерс.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА