Властите се опасяват, че броят на жертвите ще расте

Мащабна спасителна операция се провежда в Индонезия, след като земетресение със сила 6.2 по Рихтер разтърси остров Сулавеси. Най-малко 34-ма души са загинали, ранените са стотици. Трусът е разрушил десетки сгради и е оставил без дом хиляди хора. 

Сулавеси се разтърси със сила 6.2 по Рихтер само няколко часа след друг, по-слаб трус. Мощното земетресение е продължило едва седем секунди, твърдят сеизмолози. Не беше обявена опасност от цунами, но въпреки това стотици хора напуснаха панически домовете си. Президентът на Индонезия направи обръщение:

Мощно земетресение в Индонезия, има жертви и ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Призовавам хората да запазят спокойствие и да следват инструкциите на компетентните органи на място".

Осем души са загинали, когато 5-етажна болница се е срутила частично. Други 60 пациенти и медицински персонал са били евакуирани. Властите се опасяват, че броят на жертвите ще нарасне в хода на спасителната операция. Работата на спасителните екипи обаче е затруднена от спиране на тока и липсата на сигнал на мобилните оператори. 

12 жертви и 20 пострадали от свлачища в Индонезия (ВИДЕО)


Силните земетресения и последващите цунами не са рядкост в Индонезия. През 2018-та година при друг мощен трус на остров Сулавеси загинаха повече от 2000 души.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.