По-късно през деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще се реимунизира

В България утре сутринта ще пристигнат още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer / BioNTech, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Пратката ще бъде приета утре зад сградата на Ръководство на въздушното движение (РВД), откъдето дозите ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

233 нови случая на коронавирус при 4 628 теста

Главният държавен здравен инспектор увери, че временното ограничаване на пратките няма да попречи на ваксинационният план.

„След март количествата много се увеличават и бързо ще преминаваме през фазите”, смята доц. Кунчев.

Според представителя на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов, още дълго време ще живеем с ограничения.

„Няма нито производствен капацитет, нито организационен населението да се ваксинира в кратък период от време. И съответно да се придобие този имунитет”, смята проф. Илко Гетов - представител на България в ЕМА.

Според научни публикации преболедувалите имат имунитет  между 3 и 5 месеца. Не е изключено имунизацията срещу коронавирус да се прави през определен период от време, както е при грипа. Това обаче може да се окаже сериозен проблем.

„Ако наистина имунитетът от тези ваксини е 7-10 месеца и ние следващата година сме в същата ситуация, ще е много сложно за организиране за здравната система като цяло”, смята Гетов.

След приемането на ваксините в 8,35 ч. брифинг за медиите ще дадат главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По-късно през деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще се реимунизира срещу COVID-19.

Втората доза ваксина ще му бъде поставена в 11,00 ч. в аудиторията на Клиниката по неврология на УМБАЛ „Александровска“.

А утре започва и реимунизацията с препарата на Pfizer. Втора доза от ваксината ще бъде поставена на първите имунизирани срещу коронавируса. Сред тях са здравният министър проф. Костадин Ангелов и  председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.