Той беше задържан снощи на летището в Москва

Съд на московския район Химки постанови днес задържане под стража до 15 февруари на видния критик на Кремъл Алексей Навални, който вчера бе задържан при пристигането си в Москва от Германия.

"Съдът арестува Навални за 30 дни. До 15 февруари", съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в Twitter. Това бе потвърдено и от адвоката му Вадим Кобзев.


Навални призова руските граждани да излязат на протести. "Не се страхувайте, излезте на улиците. Не излизайте заради мен, излезте заради себе си и своето бъдеще", каза той във видеоклип в YouTube, разпространен след обявяване на решението на съда.

Опозиционният лидер и критик на Кремъл беше задържан снощи на летището в Москва. Той се прибра за първи път след като беше отровен през лятото и се лекуваше в берлинска болница. Мярката му се гледаше в самия полицейски участък, където Навални прекара нощта.

Източник: Ruptly

Арестуваха Навални веднага след кацането му в Русия (ВИДЕО)

Във видеоклип той нарече това „най-високата степен на беззаконие“ и обвини Владимир Путин, че от страх е изхвърлил Наказателния кодекс в боклука. Европейският съюз и Съединените щати, както и редица други държави и международни организации разкритикуваха действията на Москва и настояха руските власти да освободят опозиционния лидер.

Oпозиционният лидер Навални се прибра в Русия (ВИДЕО)

„Не разбирам какво се случва тук. Бях изведен от килията преди минута, за да се срещна с адвокатите. Дойдох тук и виждам, че съдът заседава. Има хора, които снимат… Това се нарича открито изслушване на съда, разглеждат задържането ми под стража по искане на шефа на полицията. Не разбирам защо изслушването в съда се провежда в полицейския участък. Защо никой не е бил информиран?”, заяви Навални.

И допълни: „Виждам съм много подигравки с правосъдието и явно старият човек в неговия бункер толкова се е уплашил, че е изхвърлил Наказателния кодекс в боклука. Това е висша степен на беззаконие”.

Германия предаде на Русия досието по случая "Навални"

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.