По думите му никой не иска да държи ресторантите затворени

„Трябва да сме наясно, че никой не иска да държи ресторантите затворени. Това не е мярка срещу собствениците на заведения. Всички искаме да водим нормален живот, но не можем да не се съобразяваме с реалността. Нека не забравяме уроците от миналата година, нека бързаме бавно". Това заяви в студиото на „Здравей, България" зам.-директорът на "Пирогов" Николай Габровски. 

„Разбрахме, че мерките работят, т.е. имаме средство за контрол на пандемията", поясни той.

По думите му това, което се случва на запад, със закъснение стига и до нас. „Каквито и стъпки да се предприемат, те трябва да бъдат предпазливи. Новините от Англия, Испания и Германия са изключително обезпокоителни. Връщаме се в една позиция, която прилича на тази от март и април миналата година. Би било напълно илюзорно да смятаме, че ако новият щам съществува във Великобритания, няма да стигне до нас", заяви професорът.

544 са новите случаи на коронавирус у нас

„COVID темата стана политическа. Октомври месец, когато имахме пик на заболелите, разбрахме, че експертното мнение трябва да бъде водещо. Ако направим грешна стъпка след овладяването на епидемията, това ще бъде болезнено за всички”, коментира още Габровски.

 Той коментира и евентуалното въвеждане на имунизационен календар в ЕС.

„Има етичен проблем с това дали можем да разделяме хората на ваксинирани и неваксинирани. Всичко, което се случва досега, ни показа, че ваксинацията ще бъде ключът към връщането към нормалния живот”, твърди зам.-директорът на "Пирогов".

Ваксина срещу COVID-19 под формата на спрей показа имунен отговор

Габровски изказа мнение и по въпроса за това как трябва да се проведат предстоящите избори.
„Изборен процес в болниците винаги е имало. Убеден съм, че и сега ще се намери начин. Има технологични подробности, които трябва да се уточнят”, каза медикът.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.