Производителят на айфони е отчел приходи в размер на 111,44 милиарда долара

Американската компания "Епъл" (Аpple) отчете голям скок в печалбата си за последното тримесечие, както и рекордни приходи, които за пръв път надхвърлят 100 милиарда долара, съобщи Франс прес.

Производителят на айфони е отчел приходи в размер на 111,44 милиарда долара.
Чистата печалба е в размер на 28,7 милиарда долара, което е увеличение с 29 процента на годишна база.

Продажбите на айфони са донесли на компанията 65,6 милиарда долара. В края на октомври "Епъл" пусна на пазара първия си смартфон, съвместим с мрежата от пето поколение, осигуряваща по-бърз интернет. Другите продукти, отчели добри продажби, са айпадите, умните часовници и безжичните слушалки.

"Фейсбук" (Facebook) е реализирал приходи от над 28 милиарда, главно от реклама, през последното тримесечие на 2020 г.

ЗАРАДИ ПО-НИСКИ ДАНЪЦИ? Мъск се премести от Калифорния в Тексас

От тях чистата печалба е 11,22 милиарда, което е увеличение с 53 на сто на годишна база. Причината е драстичното увеличаване на активността в онлайн пространството и по-конкретно на онлайн търговията, по време на пандемията, отбеляза агенцията.

Гигантът в сферата на социалните мрежи е увеличил потребителите си - към 31 декември 3,3 милиарда души са влизали поне веднъж месечно в една от четирите платформи на компанията - "Фейсбук", "Инстаграм" (Instagram), "Месинджър" (Messenger) и "УотсАп" (WhatsApp).

Американската компания "Тесла" (Tesla) пък за пръв път е излязла на печалба през 2020 г.

Производителят на електрически автомобили е реализирал печалба в размер на 721 милиона долара. Компанията на предприемача Илон Мъск е основана през 2003 г., но досега никога не е излизала на печалба за цяла година.

Компанията е доставила 499 550 автомобила през 2020 г. и почти е успяла да си изпълни целта, поставена в началото на годината, да достави половин милион коли.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си