Хората изразиха подкрепата си към Алексей Навални

Повече от 5 000 души са били арестувани по време на вчерашните протести в Русия. Според неправителствени организации задържаните са дори повече, отколкото на демонстрациите миналия уикенд. 

НАПРЕЖЕНИЕ В РУСИЯ: Бой с палки и хиляди арестувани по време на протестите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отново имаше сцени на насилие и побой над демонстрантите. Освен в Москва и Санкт Петербург, протести с искане за освобождаването на критика на президента Алексей Навални имаше в Екатеринбург, Новосибирск, Омск и дори в крайно отдалечени места като Якутск.

„Дойдох на протеста в името на нашата страна. Не ми харесва какво става. Цари беззаконие, а решенията на съдилищата нямат нищо общо с правосъдието”, смята Тимур Схаразиков.

 

 

Международните наблюдатели казват, че общият брой на протестиращите, този път е бил по-малък. Властта настоява, че митингите са незаконни. Кремъл отрича да има масова употреба на сила. Тези случаи били изолирани. Протестиращите не смятат така.

„Днес има повече хора, отколкото на 23-и. Но съм възмутен, че бяха избутани върху езерото. Полицаите знаят ли какво е състоянието на леда? Времето е топло, как може да излагат на риск хиляди хора”, попита общинският съветник от Екатеринбург Константин Кисельов.

Захариева осъди насилственото задържане на мирно протестиращи в Русия

Полицейските палки и попадането в ареста не са единствените опасности на протестите срещу властта в Русия. Медии съобщават за хора, които са били уволнявани от работа или глобявани с големи суми за участие в митингите.

Задържаха съпругата на Алексей Навални

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.