Привърженици на Алексей Навални в акция срещу Кремъл

Повече от 4 000 души са арестувани при днешните протести в Русия в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални.  Демонстрации имаше в десетки градове из цялата страна, а в Москва бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност. Полицаите използваха и електрошокови палки.

 

Заради часовата разлика, протестите започнаха от Хабаровск и Владивосток в руския Далечен изток. Въпреки студеното време и предупрежденията на властите протестиращи отново излязоха по улиците. В Якутск температурата е минус 40 градуса, но и там десетки изразиха недоволство от политиката на Кремъл.

 

Видео: Ruptly

„Днес дойдох за първи път на митинг.  Уморих се от произвола и беззаконието на властите. Няма отговор на нито един поставен въпрос. Искам прозрачност и промяна. Затова съм тук и студът само ме ободрява”, каза Иван, жител на Якутск.

 

 

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ В ЗАЩИТА НА НАВАЛНИ: Над 3000 арестувани в Русия

В Москва, където бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност, а центърът на града беше блокиран, полицията започна да задържа хора още преди началото на големия протест. Затворени бяха 11 метростанции, спрян беше достъпът до централните улици на града, а ресторантите и магазините трябваше да останат затворени.

Видео: Ruptly

Заради отцепения център протестиращите започнаха да сменят местата, на които се събират. Голямо шествие се отправи към затвора, където се намира Алексей Навални. По пътя беше арестувана съпругата му Юлия. На кадри на чуждестранни медии и на протестиращи се вижда как при един от арестите е използван електрошок срещу мъж, който изпада в безсъзнание.

Масови протести в Русия в подкрепа на Алексей Навални (ВИДЕО)

На други кадри се вижда как полицаите влачат задържан с лице по снега. Имаше и случаи, като този в Санкт Петербург, където протестиращи успяха да освободят задържан.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.