Проф. Рачев: Възможно е да регистрираме най-топлата зима

„Декември и януари бяха по-топли от нормалното. Ако и февруари стане така, това ще бъде най-топлата зима, откакто се водят метеорологичните наблюдения в България”. Това обяви в студиото на „Здравей, България” климатологът проф. Георги Рачев.

Той прогнозира топъл февруари, с нормални и малко по-големи количества валежи. „Първото десетдневие ще бъде много топло и сухо. Нищо чудно, при благоприятни обстоятелства, на места да достигнем и до 20 градуса. Това обаче не е нещо уникално”, каза климатологът.  

Проф. Рачев коментира и идеята на учени от Харвард, подкрепена от Бил Гейтс, която има за цел да охлади земята чрез издигане на облаци, които да направят сянка. 

„Харвард с удоволствие ще използва парите, които милиардерът предоставя. Няма нищо лошо. Това е едно балонче, на което качваш калциев карбонат - тебешир. Ситните частици започват да се разхвърлят на височина и се получава една пелена”, обясни климатологът. 

Според него това все още е нещо "фантастично", тъй като все още подобен експеримент не е правен.

Повече гледайте във видеото. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.