Бракониери застреляха 7 диви прасета, 6 от убитите животни са били бременни

Арести след бракониерство край Хисаря. Застреляха 7 диви прасета, 6 от убитите животни са били бременни. Оказа се, че в това е замесен и служител на Държавното горско стопанство от Хисаря.

17 ловци от ловната дружинка на село Красново имали групово разрешително за отстрел на хищници - лисици и чакали. Вместо това обаче, навлезли с пушките в горския масив на близкия дивечовъден участък „Габровица", отдаден от държавата на концесия. Убиват 7 прасета. 

Къдраво прасе поведе стадо коне в столичен квартал (ВИДЕО)

„Отстрелвеното на тези 6 бременни майки ни лишава за следващия сезон от около 30-40 малки прасета. Не е престъпление само пред закона. Това е престъпление пред Господ. Какъв човек трябва да си, за да си позволиш да дръпнеш спусака и да убиеш животно, в което има живот?”, казва Иван Яков, който е един от концесионерите на ловното стопанство.

Полицията, с помощта на горски инспектори, тръгнали по следите на бракониерите. В домовете на част от тях открили разфасованото месо. При разпитите станало ясно, че ловната дружинка всъщност била придружавана от държавен служител на горското стопанство в Хисаря. Срещу него вече тече вътрешна проверка.

 

 

„Вече съм снел обяснения на служителя. По неговите показания той е присъствал по време на груповия лов до 1 часа следобед, след което ловът е приключил и се е прибрал вкъщи. Тук идва моментът, след разпитването на всички участници в лова и по техни показания, дали е така. При всички положения ще има дисциплинарно наказание, че не е упражнил цялостен конкрол до края на ловния излет”, заяви Добрин Иванов – началник на ДГС - Хисаря. 

"Пълен абсурд": Глиган се разходи в тунел "Витиня" (ВИДЕО)

„Ако горският си и отишъл в един часа, защо? Кой му е разрешил да си отиде в един часа? Ако не си е отишъл, защо е бил съучастник и защо той си е замълчал за това, което се е случило?”, коментира Иван Яков.

Нито един от ловците от село Красново днес не пожела да се срещне с екипа ни и да разкаже за случилото се в Средна гора.

Част от ловците са били задържани за едно денонощие. Очаква се прокуратурата да им повдигне обвинение за бракониерство. При доказване на вина, може да им бъде отнето оръжието за една година и да бъдат глобени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.