Забавените дози от ваксината на Pfizer пътуват към България

„Самолетът с ваксините за България е излетял от Германия тази сутрин и вече пътува към нас. Цялата информация за ваксината на AstraZeneca беше разгледана обстойно. Ние взехме решение да се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата, която казва, че показанията са за лица над 18-годишна възраст. Съществуват данни, че за хора над 55 години ефикасността не може да бъде изчислена. Тя се смята по различен метод, защото трябва да има достатъчен брой заболели. Имунният отговор обаче не показва разлика спрямо другите групи, на които е тествана ваксината. Същото важи и за безопасността. Заключението на експертите е, че тя може да бъде прилагана и на лица над 55-годишна възраст“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той добави, че всяка държава взема тези решения сама за себе си. Предстояло да се публикува ново изследване за действието на ваксината на AstraZeneca върху хора над 55-годишна възраст. Това според Кирилов щяло да доведе до промяна и дори резервраните към момента страни също щели да започнат да я прилагат.

Колко ефикасна е ваксината на AstraZeneca?

„Има разлика между ефикасност и ефективност на ваксината. Данните не могат да се прехвърлят по проценти и да се смята колко хора ще бъдат предпазени от ваксината. Не можем да твърдим, че 900 хиляди души няма да имат полза от ваксината. Когато говорим за ефикасност, не трябва да отчитаме само разболяването. От много голяма важност е как би протекло заболяването. Данните показват, че при ваксинираните не се проявяват усложнения и не се стига до хоспитализация, което е изключително важно за овладяването на една такава пандемия“, обясни Кирилов.

Колко са поставените ваксини и колко се очаква да пристигнат в страната?

„58 888 са поставените дози у нас. От тях 17 471 души са получили по две дози. Около 41 500 са получили по една доза от ваксините срещу COVID-19 у нас“, посочи експертът.

Относно втората доза на ваксината на AstraZeneca, той заяви, че препоръките са тя да се постави около десетата седмица.

„Информацията показва, че ефикасността е най-висока между 8 и 12 седмица. Информацията, която получаваме от ЕК и производителите, се променя доста динамично. С висока степен на категоричност имаме уверение, че през февруари ще получим 260 хиляди дози. Те ще бъдат поставени на същия брой хора и няма да пазим за втора доза. Още в края на тази седмица ще получим 31 200 дози от ваксината на Оксфорд. Около 20 февруари се очакват 81 000 дози, а в края на месеца - 118 000“, обясни Кирилов.

Колко души ще бъдат ваксинирани до лятото?

„Към този момент имаме три разрешени препарата за употреба. Ако следваме този сценарий, към юни месец ще имаме малко под 2 милиона ваксинирани. Всичките условности обаче остават. В страната могат да бъдат имунизирани общо около 6 милиона души. Очакваме още две ваксини да бъдат разрешени за употреба, едната от които е еднодозова - на компанията Johnson&Johson. Тогава броят имунизирани у нас може да надвиши и 2.5 млн. души", обясни Богдан Кирилов.

Ще ни пазят ли ваксините от новите мутации?

„Това е една от най-актуалните теми в света към този момент. Всички влагат изключително сериозен ресурс в изследване именно на тази информация. Българските специалисти също са ангажирани по темата. Ваксините ще бъдат ефективни срещу британската мутация, а за южноафриканската все още няма информация“, обясни Кирилов.

Кой ще бъде ваксиниран във Фаза 3?

В трета фаза са включени участниците в изборния процес. За тях има предвидени ваксини и това ще им гарантира спокойствие, докато работят. Беше взето решение да се включат и журналистите, защото ролята на медиите е изключително важна за обществото. Хората в транспортните и комуникационните сфери също ще бъдат ваксинирани във Фаза 3.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.