Той се обоснова с предстоящите доставки на двете одобрени за използване ваксини

Ваксините срещу COVID-19 вече ще бъдат масово достъпни в САЩ през април, прогнозира днес водещият американски епидемиолог Антъни Фаучи, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ ще пуснат ваксини срещу COVID-19 в аптечната мрежа

Д-р Фаучи, който при предишния президент Доналд Тръмп оглавяваше щаба на Белия дом за борба с новия коронавирус, а сега е главен съветник по медицинските въпроси на неговия наследник на поста Джо Байдън, се аргументира, че снабдяването ще се увеличи и повечето хора ще могат да се имунизират. Делът на ваксинираните срещу COVID-19 ще се увеличи значително през следващите месеци, каза той по американската телевизия Ен Би Си.

Д-р Фаучи обоснова прогнозата си с предстоящите доставки на двете одобрени за използване в САЩ ваксини, потенциала за разрешаване на трета и меркте, предприети от администрацията на Байдън за повишаване на капацитета за снабдяване с ваксини.

Pfizer прогнозира приходи от 15 милиарда долара през 2021 г.

Чисто логистично ще са необходими още няколко месеца за имунизиране на пълнолетните американци, посочи директорът на американския Национален институт за алергии и инфекциозни заболявания. Той прогнозира, че т. нар. стаден имунитет може да бъде постигнат в САЩ до края на лятото.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, като са на първо място в света по брой заразени с новия коронавирус (над 27 милиона и 200 хиляди) и смъртни случаи, свързани с причиняваното от него заболяване COVID-19 (близо 472 хиляди), по данни на университета "Джонс Хопкинс". 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА