Те ще действат срещу всички щамове на коронавируса

Разработваните във Великобритания универсални ваксини срещу всички щамове на коронавируса ще се появят на пазара още през тази година, информира в."Индипендънт", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че в Обединеното кралство два екипа едновременно разработват ваксини, чието прилагане позволява на имунната система на организма да разпознава шиповидния белтък на коронавируса.

ПРОБИВ: Турски учени твърдят, че са разработили спрей, убиващ COVID-19 за минута (ВИДЕО)

Неговата структура е най-податлива на мутации, докато белтъците от централната част на SARS-CoV-2 се видоизменят много по-рядко. Това ще позволи на новите ваксини и занапред да бъдат ефикасни.

С разработването на подобни препарати са се заели учени от Нотингамския университет и от частната компания "Скансел". Последната възнамерява да проведе клинични изпитания на своята ваксина през втората половина на годината.

Бойко Кръстанов за ваксината срещу COVID-19

"Скансел" получи обнадеждаващи резултати по време на експерименти с опитни мишки.
Разрабаротки на ваксини, запазващи своята ефикасност при всички щамове на коронавируса, се осъществяват и в други страни, сред които фигурират САЩ, Франция и Белгия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.