Колко ще струва употребата му

На прага на третата вълна на коронавируса - нов лъч надежда в борбата срещу пандемията. Турски учени твърдят, че са разработили спрей, който убива COVID-19 за 60 секунди. Според тях разтворът е безопасен за човешките клетки и дори спомага заздравяването на тъканите. Първоначално спреят е бил тестван срещу грип, но с началото на коронакризата експертите установяват, че той има пряк ефект и върху COVID-19. За него разказва хирургът Ахмед Юмит.

„От няколко години насам работя върху разтвор, който, според мен, би бил доста полезен на човечеството. Проведох множество експерименти, заедно с други учени, и установих, че той има свойството да помага на тъканите да се регенерират. Заедно с колегите ми установихме, че разтворът може да се използва в качеството си на антивирусен и антибактериален. Това ни накара да задълбочим изследванията си”, обяснява той.

СЛАБОТО МЯСТО НА COVID-19: Близо ли сме до победата над заразата?

Хирургът посочи, че първоначално разтворът бил тестван върху плъхове и зайци. Резултатите от експериментите помогнали да се изгради тезата, че той би бил полезен в областта на медицината.

„Решихме да превърнем разтвора в назален или гърлен спрей, който да служи като бариера между клетките на организма и бактериите. Не спряхме дотук. С идването на пандемията осъзнахме, че COVID-19, както всички останали вируси, има липидна обвивка. Проведохме множество експерименти и осъзнахме, че нашият разтвор би могъл да победи вируса”, посочи Юмит.

Вярно ли е, че спреят може да унищожи, да деактивира коронавируса за една минута?

- Да, точно така. Спреят може да деактивира коронавируса за точно една минута – без странични ефекти или каквито и да е било поводи за тревога. Бих искал да направя едно сравнение – в условия на пандемия, всички мием ръцете си и се стремим да ги запазим чисти – за целта обаче използваме определени препарати, които имат дадени съставки. Що се касае до спрея, той почиства носа и гърлото на хората, което също като чистите ръце ги предпазва от коронавируса.

Учени откриха каква е причината за тежката форма на COVID-19 (ВИДЕО)

Това ли е дългоочакваният пробив в битката с COVID-19?

- Налични са много проучвания по целия свят, които се опитват да научат как човечеството може да се пребори с пандемията от COVID-19. Според мен хората задължително трябва да се ваксинират. Заедно с ваксината обаче, вземайки предвид факта, че все още нямаме ефективно лекарство срещу коронавируса, ние трябва доста внимателно да подбираме методите си на защита. Е, подходящ метод е използването на спрей – той обаче трябва да е комбиниран с миене на ръце, носене на маски и социално дистанциране.

По какъв точно начин се случва деактивацията на вируса?

- Както знаем, вирусът навлиза в човешкото тяло през устата или носа. Има и случаи, в които COVID-19 попада в човешкото тяло през очите, но те са много редки. Ако затворим вратите, през които вирусът би могъл да влезе в тялото ни, ако поставим бариери, ще успеем да се предпазим.

Учени разработиха нова технология в борбата с COVID-19

Може ли този спрей да бъде използван и в борбата срещу други заболявания?

- Да! Можем да го използваме за бактериални и вирусни инфекции като грипа, например. Ако искаме спреят да влезе в употреба срещу други заболявания, е необходима усърдна работа по обогатяването на неговия състав.

Колко ще струва употребата на подобен спрей?

- В Турция спреят струва 99 лири, което прави някъде около 11 евро на територията на Европа. Разбира се, всяка държава би могла сама да определи цената му на базата на своите разбирания.

В Турция стартира втората фаза на ваксинацията срещу COVID-19

Може ли спреят да се комбинира с други медицински продукти в борбата срещу заразата?

- Още веднъж искам да подчертая, че не определям спрея като лекарство. Той е по-скоро медицинско изделие, което може да се използва заедно с медикаменти от всякакъв вид, както и с ваксините. Не смятам, че би имало някакви странични ефекти.

Ситуацията с COVID-19 в Турция

Какъв е броят на заразените и починалите в страната?

- Мога да ви кажа каква е ситуацията на база данните от петъчния ден. От началото на пандемията броят на заразените с COVID-19 в Турция е 2 572 190. Починалите са 27 284.

Какви са мерките, които са взети в борбата срещу вируса в Турция?

- В страната бяха предприети доста мерки. Първата и най-важна е носенето на предпазни маски. Като допълнение, бих споменал спазването на социална дистанция и добрата лична хигиена. Турските ученици се обучават дистанционно, а ресторантите и баровете са затворени. Налице са и някои рестрикции. Към настоящия момент в делничните дни ни е забранено да излизаме от домовете си след девет часа вечерта. През уикендите пък ни е абсолютно забранено да напускаме домовете си.

В Турция има няколко случая на болни от новия щам на COVID-19. Това плаши ли Ви?

- Разбира се, че се страхувам. Мисля обаче, че ако успеем да анализираме подробно мутациите на вируса, то тогава ще обновим структурата на ваксините и ще се справим с това предизвикателство.

Ваксината срещу COVID-19 

Интересен факт е, че турското население се ваксинира с китайската ваксина Sinovac. Какво можете да ми кажете за нея?

- Китайската ваксина Sinovac е единствената, с която ние разполагаме.  Тя е от така наречените инактивирани или „убити” ваксини.  Различното при тях е, че не се използват „живи” патогени, а се обръща внимание на „мъртви” такива. Смятам, че в условията на пандемия най-добрата ваксина е тази, до която имаш достъп. В момента в Турция това е единствената опция и всички хора на първа линия вече си поставиха Sinovac. Дори самият аз получих втората си доза. Наскоро турският здравен министър обяви, че очакваме и малки количества от ваксината на BioNTech.

Как се чувствате след ваксинирането?

- Чувствам се страхотно! Защитен съм и нямам никакви странични ефекти. Спрямо това, което чувам от кръга хора, с които общувам, разбирам, че и при тях няма кой знае колко сериозни странични ефекти.

Ердоган получи втора доза от ваксината срещу коронавируса

Какво имате предвид под „кой знае колко сериозни”? Значи все пак е имало проява на някакви странични ефекти?

- Това, което имам предвид е, че са налични мънички странични ефекти, които не застрашават живота, и които могат да се проявят дори и след поставянето на обикновена противогрипна ваксина – главоболие, подуване и болка на мястото, където е поставена ваксината.

Вие сте си поставили ваксината Sinovac, защото просто не сте имали друг избор. Членовете на семейството Ви обаче вероятно ще имат такъв, с оглед на факта, че предстои доставка на ваксини на BioNTech. Коя от двете бихте им препоръчали?

- Твърде рано е да се каже. Мисля, че семейството ми само ще реши коя от двете ваксини да избере, за да се чувства сигурно и защитено.

Очаквания за развитието на пандемията

Какви са личните Ви очаквания по отношение на пандемията? Близо ли сме до края на битката със заразата?

- Пандемията засегна много сфери от човешкия живот – икономиката, психиката ни. Надявам се всички хора по света да получат възможност да се ваксинират. Знаете, че в момента има места по света, до които не стигат тези молекули на надеждата, като например Южна Африка. Ако това бъде преодоляно, със сигурност ще имаме възможността да се справим с тази пандемия.

Кардиолог: През пролетта на 2022 ще се върнем към нормалния си живот

Какво е посланието Ви към българската публика? Какво бихте ни посъветвали?

- На първо място искам да поздравя всички българи за куража и силата в борбата срещу пандемията. Благодарение на COVID-19 научихме, че здравето е най-важното нещо в живота на един човек. Точно заради това искам да припомня, че ако искаме да бъдем здрави, трябва да работим заедно, да мислим глобално, да не спорим излишно и да научим уроците си от пандемията. Уроци, които несъмнено са важни, тъй като след края на вируса светът никога няма да бъде същият.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.