Доц. Сотир Марчев със съвети как да предпазим сърцето си

През пролетта на 2022 ще се върнем към нормалния си живот. Тази прогноза направи кардиологът доц. Сотир Марчев в студиото на „Събуди се”.

Той коментира, че през изминалата година първата и водеща причина за смъртност в САЩ по време на разгара на кризата около коронавируса са били сърдечно-съдовите заболявания. На второ - онкологичните и на трето - инфекциите от COVID-19.

„В пика си, коронавирусът успява да достигне до трето място като причина за смъртност в Щатите. Ние, хората, българите, средностатистическият пациент, се страхува от коронавирус, но умира от сърце”, добави медикът.

Чавдар Ботев: СЗО счита, че ивермектинът е едно от най-безопасните лекарства

Кардиологът призова да не се оставяме страхът от инфекцията да занемари грижите за сърцето.

„Трите причини за смъртност се дължат на едно и също нещо. Това е нездравословният начин на живот. Обездвижването, наднормените килограми, нездравословното хранене, недостатъчният сън, хроничният стрес. Всичко това, от една страна, причинява сърдечно-съдови заболявания. От друга - унищожава имунитета”, заяви той.

Според него гаранцията за неуспеха на ваксините е всеки да започне да коментира неща, които не са му специалност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.