Вижте какво разказа той пред Марина Малашева

Момче с детска церебрална парализа сбъдна мечтата си да издаде книга. Първият му роман вече се радва на успех.      

Изпитанията в живота на Петьо започват още с първата глътка въздух. Ражда се преждевременно, а диагнозата е детска церебрална парализа. „За щастие, винаги съм имал късмета да попадам на хора, които не са ме карали да се чувствам различен и това ми е дало силата да продължа. Ако ме питате дали съм различен - не съм”, казва той.

Желанието да учи висше образование го води в София. Докато следва обаче не получава никаква подкрепа от родителите си. „Те бяха против да дойда тук и да продължа образованието си. Не мога да разчитам на родителите си, те са си поели по своя път в живота.  Откакто съм в София, се справям абсолютно сам. Имам приятели, малко, но качествени и те ме подкрепят”, казва още момчето.

ЗДРАВЕ ЗА ШАМПИОНИ: Победител в живота и спорта (ВИДЕО)

Няколко месеца преди да вземе диплома от Университета за национално и световно стопанство, Петьо успява да сбъдне друга своя мечта.

„Дебютната ми книга, първият ми роман, е една моя детска мечта. Ако аз тръгна с тази нагласа, че съм човек с увреждане и че такъв не може да го направи - няма да го направя, дори и да имам най-доброто издателство. Ако тръгна да мисля по този начин, няма да ми се получи”, категоричен е той.

Казва, че написването на книгата е най-лесната част. Най-голямото предизвикателство било тя да види бял свят. „Трудно е, когато нямаш издателство и екип зад гърба си, когато правиш всичко сам, но не е невъзможно. Ето, резултатът го показва. Има интерес към книгата. Интерес, който ме удивява”, допълва Петьо.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Десетки помогнаха на мъжа с увреждания, който меси погачи (ВИДЕО)

Надява се бъдещето му да е свързано с книгите и е готов на всичко, за да постигне това.

„Ще бъда щастлив, ако Петьо Илиев наложи свой стил и в момента, в който хванеш да четеш, нещо да си кажеш, че това е неговият почерк. В това нещо горя, в това нещо оставям сърцето си”, казва той.

По желание на читателите му Петьо вече мисли за продължение на дебютния си роман.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.