Коментар на изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов

„В първоначалния етап на ваксинационната кампания винаги сме зависими от пристигащите дози. През последните дни наблюдаваме, че пристига значително по-голямо количество от тях. Затова разрешихме да се включат участници и от четвъртата фаза на имунизация срещу COVID-19. Оттук нататък ще е важно да се следва строгата организация”. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от РЗИ-тата дати за ваксиниране, което значително затруднява процеса”, каза още той.

Здравното министерство с препоръки за ваксините срещу COVID-19

В трета фаза попадат „служители, поддържащи основни дейности в обществения живот”. „Това е доста широко понятие. Затова и не бяха разписани попадащите в тази фаза конкретно във ваксинационния план. Това, с което се стартира със служители в МВР, Министерството на отбраната, ВиК, АЕЦ „Козлодуй, журналистите, както и хората от изборната администрация”, коментира Богданов.

„Продавачките в магазин също могат да бъдат включени в тази фаза. Необходимо е да бъде създадена организация и от техния работодатели. Постоянно се получават запитвания. Те се разглеждат и се създава организация за имунизацията”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата.

Проф. Ангелов: Обмисляме отпушване на ваксинирането във фаза 4 (ВИДЕО)

По думите му ваксинационната кампания е сериозно предизвикателство в световен мащаб и затова всичко се случва изключително динамично. „Тези фази, които стартират – първа, втора, трета, не трябва да приключат, за да започне следващата. Всеки желаещ от фаза три може да бъде ваксиниран във всеки момент”, посочи Богданов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.