Някои са се записали да се ваксинират, но не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят

"От понеделник в процеса на ваксинация се включват 4300 лични лекари". Това съобщи доц. Ангел Кунчев. Той пристигна в Пловдив, за да се срещне с областния управител и и директора на РЗИ д-р Ваня Танчева. Те обсъдиха откриването на т.нар. „зелени коридори” за желаещите да се ваксинират и следващия етап от имунизацията в областта. 

През март очакваме още 500 000 дози, като сред тях ще има и от "Янсен"", заяви доц. Кунчев.

Той добави, че до този момент няма тежки случаи на странични реакции. От 110 000 ваксинирани само 153-ма се оплакали от леки проблеми. Регистрирана е само една алергична реакция, която е овладяна бързо и пациентът е в добро здраве.

"Няма точен срок за поставяне на втората доза, като това може да стане дори след 2 г. и пак ще действа, но ние я слагаме до 15-20 дни", посочи Кунчев. По думите му защитата, която дава една ваксина, е от 7-8 месеца до година. А при някои хора може да е повече от 12 месеца.

Ангелов: Имаме готовност за разкриване на денонощни ваксинационни центрове (ВИДЕО)

Някои хора са се записали да се ваксинират, но не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят. 

За него няма разлика в ефективността на нито една от ваксините.

Личните лекари в Пловдив са получили ваксини. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. 

"Разделихме територията на областта, така че да има кабинети близо до всяко населено място. Кабинетът в Карлово ще отговаря за Сопот, Раковски и Брезово, в Хисаря - за Калояново, Стамболийски, Кричим и Перущица, в Асеновград - за Лъки и Куклен, в Пловдив - за Марица, Родопи, Съединение, Първомай и Садово. И събота и неделя ще работят тези кабинети", обясни тя.

За Пловдив дежурни кабинети ще има в 7 лечебни заведения, плюс тези в РЗИ.

Репортер: Илиян Велков

В рубриката на „Здравей, България” – „Питай за ваксините!” утре ще гостува доц. Ангел Кунчев - изпращайте въпросите си във връзка с организацията на имунизацията ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.