Предвиждат се и мобилни екипи за малките селища

Около 30 000 са ваксинираните срещу коронавирус българи през последните три дни. Това сочат данните на Единния информационен портал.

В „Пирогов” „зелените коридори” продължават и през седмицата след 13 часа. Дотогава ще бъдат имунизирани включените в трета и четвърта фаза на ваксинационния план.

Заработи и първият денонощен кабинет за имунизации в столичната болница „Св. Иван Рилски”.

Дни след отварянето „зелените коридори” вече дават очакваните резултати.

„За последните три дни в страната са направени близо 30 000 имунизации. Интересът е изключително голям. Работят всички ваксинационни кабинети, определени от Министерството на здравеопазването, по места. От днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ”: Доц. Ангел Кунчев отговаря на Вашите въпроси (ВИДЕО)

„Личните лекари са готови да се включат. От петък вече има разпоредба, според която могат да получават заявените от тях ваксини”, добави председателят на Българския лекарски съюз на д-р Николай Брънзалов.

 

За най-отедалечените точки ще се погрижат мобилни екипи. С такива ще разполагат всички населени места. 

„Категорично опровергахме антиваксърите, че хората не желаят. Единственият шанс да се предпазим е масово да продължим да вкасинираме, включително в трудно достъпни места, малките населени места”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Мобилни екипи за ваксиниране тръгват към отдалечените населени места

Според главния здравен иснпектор организацията е на много добро ниво.

„Организацията вече е създадена. Ние разширихме много фронта. Имаме по 10-15 000 имунизирани на ден. Оттук нататък водещо ще е пристигането на ваксини”, смята главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

 

В най-голямата болница у нас „Пирогов” през уикенда са ваксинирани 1 950 души.

„Затова бяха направени тези „зелени коридори”. Ефектът беше поразителен. От 27 декември до този уикенд общо ваксинираните в „Пирогов” са 4 200”, информира директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. 

Проф. Балтов: Ефектът от „зелените коридори” за ваксините беше поразителен

Засега обаче няма възможност за избор на вида ваксина. Такава ще има, когато пристигнат повече дози.

„Количествата, които ще получим през март, са около половин милион. Това означава, че ще се достигне до степен на задоволяване и ще започне да има избор”, обясни доц. Кунчев.

Към момента у нас няма оплаквания за сериозни странични реакции от приложените ваксини.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.