Често един медик лекува няколко населени места, чиито единствен достъп до лечение или лекарства е най-близкият голям град

Без аптека, без болница и без лекар. Така живеят във все повече малки общини у нас. Често един медик лекува няколко населени места, чиито единствен достъп до болнично лечение или лекарства е най-близкият голям град, който често далеч не е близо. Днес в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS виртуално гостуват лекари от различни части на страната, за да научим как се справят.  В студиото темата ще коментира Александър Александров – председател на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

По думите му с премахването на фелдшерите от малките населени места и внедряването на личните лекари се реорганизира здравната система. Но така фелдшерите нямат право да практикуват.

"Системата не се нуждае от реформи, а от промяна. В София, Враца, Стара Загора, Русе и Бургас се обучават лекарски асистенти. Трябва да се узакони колаборацията между асистентите и общопрактикуващите лекари", коментира Александров.

Той добави, че е необходимо остойностяване и либерализация на труда на заетите в медицината.

„Ничия земя“ – Последният истински... от Спешна помощ

Според д-р Румен Алексов от Кюстендил фелдшерите би трябвало да работят под мониторинг от лекар.

Той освен в Кюстендил ходи и в близко село, към което са зачислени и хора от по-малки села. В нито едно село в община Кюстендил няма работеща аптека.

Д-р Михаил Христов от Бургас сподели, че има регистрирани адреси в различни населени места, за които се грижи, включително и един дом за психически увреждания в Ясна Поляна.

Д-р Захаринка Вълканова от пловдивското с. Крумово пък обслужва около 2800 осигурени пациенти, плюс 250 неосигурени. По нейното мнение е много е трудно да се специализира заради ниското заплащане.

А в Ахтопол и съседните черноморски селища от месец са без никаква медицинска помощ, след като единственият лекар в града се пенсионира. Най-близкия медик за жителите на Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол се намира в Царево. Това затруднява желащите да се ваксинират, които към този момент са малко. Местните разказват.

Какво още казаха лекарите, гледайте във видеото!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.