Това се казва в декларация от името на партията

Правителството да започне двустранни преговори за внасяне на руската ваксина „Спутник V” у нас. Това предложение направиха от БСП в парламента. Корнелия Нинова обвини управляващите за несправяне с кризисната ситуация. От ГЕРБ контраатакуваха с обвинения в саботаж по време на пандемията и лобизъм.

В декларация от името на Парламентарната група на „БСП за България“ председателят на БСП Корнелия Нинова настоя Народното събрание да приеме решение, с което да възложи на българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксината „Спутник V“.

Проф. Балтов: До края на юни може да стигнем до 2 милиона ваксинирани

Лидерът на левицата в парламента съобщи, че днес решението ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание и призова то да бъде включено в програмата на парламента преди неговото разпускане за изборите. В противен случай Парламентарната група на „БСП за България“ ще упражни правото си да свика извънредно заседание.

„Няма ваксини. Хаос и некомпетентност в цялата държава. Карате личните лекари да правят списъци, а след това ги връщате, защото не са осигурени ваксини. Ако правителството работи така по този въпрос, 70 процента от населението ни ще бъде ваксинирано през 2040 г. Поемаме инициативата и внасяме решение да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство, по същия начин, както миналия път, да започне двустранни разговори за доставка на ваксината „Спутник V“, заяви Нинова от парламентарната трибуна.

Забавени доставки на ваксини спряха „зелените коридори” (ОБЗОР)

Последва и отговор от ГЕРБ, които заявиха, че това би било в противоречие със закона и обвиниха БСП в саботаж и лобизъм.

„Не може да правиш проект на решение и да задължаваш събранието да го обсъжда, още повече да искаш да задължиш правителството да наруши действащото законодателство по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, към които спадат и препаратите за ваксинопрофилактика на заболяването COVID-19”, коментира Даниела Дариткова.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.