Ричард Алибегов: 20% от заведенията няма да отворят на първи март

В понеделник ресторантите отварят, а от първи април се обмисля отварянето и на нощните заведения и дискотеките. Как се отрази на бизнеса втората вълна?

"Имаме растеж в някои сектори, например в производството на машини, въпреки кризата, като стойностите достигат нивата отпреди кризата", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Според гостът мярката 60/40 не е работила еднакво за всички бизнеси, като от подкрепа се ползват 300 000 заети, а би трябвало да се ползват над 600 000, като причината за разликата е неправилното насочване на средствата.

Велев изрази мнението си, че туризмът няма да се възстанови толкова бързо, колкото се иска на всички.

Той изказа предложение компаниите сами да финансират ваксинирането на служителите си, и то да има избор от всички ваксини, които работят.

Експертът препоръча на следващото правителство да предложи мерки за насърчаване на инвестициите, иновациите, цифровизацията.

"В следващите пет години може да се очаква значителен растеж", заключи Васил Велев.

След месеци пауза: Как ще отворят заведенията?

"Около 20% от заведенията няма да отворят на първи март, не защото не искат, а защотот вече нямат възможност", това каза в предаването и председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Той потвърди, че мерките се запазват, правилата ще се спазват.

Алибегов смята, че трябва да продължи мярката 60/40, която при заведенияята е 80/20, защото тя е запазила значителначаст от бизнеса.

Той сподели, че са се събрали много месеци без работа и служителите са в крайно неблагоприятно положение. Според него трябва да се върнем към нормалния живот и да се научим да живеем с вируса.

Алибегов информира, че препоръчва на всичките си служители да се ваксинират, както и на всички българи.

Васил Велев: Държавата може да се справи сама с ваксините, а не да чака европейските чиновници

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

БЛАНК : Как се готвят заведенията за предстоящото отваряне в понеделник на първи март – сега включваме председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.