Общо седем населени места са с нови кметове

Седем населени места са с нови кметове след частните местни избори. Най-голямата община, където се избираше кмет е Мъглиж. Нови управници имат и редица села в Плевенско, Врачанско и Бургаско. Кандидати на ГЕРБ спечелиха в 3 кметства. ДПС, БСП и „Републиканци за България” записаха по една победа.

В други 5 населени места предстои балотаж. Това беше първото гласуване, което се проведе  в условия на пандемия и по новите изисквания на здравните власти. 

На този фон полицията и прокуратурата започнаха проверка по сигнал за манипулиран вот в Мъглиж.

 

 

Гласуването в Мъглиж предизвика съмнения за нова схема за контролиран вот - с цветни предпазни маски. Вече се заговори дори за „Мъглижгейт”.

Съмненията се повиха, след като един след други избиратели излизаха в оранжеви маски и ги поставяха в една и съща торба пред 4-та избирателна секция. Около 30 души са били с оранжеви предпазни маски. А до торбата, в която те един след друг ги изхвърляли, през цялото време имало човек.

 

 

Сигнал за оранжевите маски към партийните централи в Мъглиж подали случайни граждани.

„За да изразят възмущението си от тези оранжеви маски, които показват вероятно контролиран вот”, заяви Дияна Янева, общински председател на БСП Мъглиж.

„Получих десетки сигнали от граждани на Мъглиж, че има влизане на граждани, гласуващи с оранжев цвят маски, които се раздават пред секцията и след това се връщат. Изразиха се съмнения, че това е контролиран вот”, заяви Златко Острешев, кандидат за кмет от „Изправи се БГ”.

Спечелилият кандидат е на ГЕРБ. Там също не знаели нищо за оранжевите маски.

„Няма как да го коментирам. Това не е моя любим цвят. Моя любим цвят е син”, заяви д-р Душо Гавазов.

Категорични бяха и от ДПС.

„Няма да намерят ДПС там, където го няма. На конкретните избори, които бяха проведени в Мъглиж, ДПС не е имало свой кандидат и не е обявявало подкрепа официално и неофициално за който и да е от кандидатите”, заяви Халил Летифов.

В избирателната комисия  в Мъглиж не се занимават с казуса.

„В общинската избирателна комисия не е постъпвал сигнал, нито жалба”, заяви Зорница Светославова, председател на ОИК Мъглиж.

Полицията обаче вече започна работа. Разпитани са хора, които са гласували с такива маски, както и такива, които в последствие са ги събирали. Арестувани по случая няма.

Репортер: Георги Манев

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.