Президентството и здравните власти размениха реплики

Спор около тържествата на Шипка на най-високо ниво. Според вицепрезидента Илияна Йотова отмяната на честването на Шипка е опит да се наложат ограничения на президента. Официалното честване беше отменено от Община Габрово, заради писмо на доц. Ангел Кунчев. Това беше прието на нож, както от президенството, така и от редица граждани в социалните мрежи.

Тържествата на Шипка са отменени за да се ограничи президента, а не за да бъдат предпазени хората от COVID-19, категорична е Илияна Йотова.

Как ще бъде отбелязан националният празник на връх Шипка (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Не сме толкова наивни - прави се всичко възможно за да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани, това е път за никъде и няма как да се случи”, казва тя.

 „Съжалявам за това мнение на вицепрезидента, защото то не отговаря на истината”, отговори доц. Кунчев.

Официалната програма беше отменена след препоръка на главния държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев. Пред NOVA, той уточни че става въпрос за здравно, а не политическо решение.

„Събираните на това място на между 3 и 5 хил. души от различни населени места, от цяла България няма как да не доведе до повишаване на риска от заразяване”, категоричен е той.

И поясни, че самия празник не е забранен и тържествения ритуал ще бъде проведен. Относно критиките, че на ресторант може, а на Шипка не, Кунчев поясни:

„Струпването в тази обстановка на много хора, наистина считаме за неудачно и няма много връзка с това, че отваряли заведенията - защото те работят с 50 процента, на отстояние, те са подготвени с дезинфектанти и лични предпазни средства и знаят много добре как да ги изпълняват”.

Отменят тържествата на Шипка

Въпреки официално отменените тържества връх Шипка ще бъде посетен от президента Румен Радев.

„Искам да поздравя всички хора, които ще се качат на връх Шипка за да отбележат националния празник на страната, сигурна съм, че някой от тях ще потеглят още тази вечер, така както е било и в предишни години”, каза още Йотова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.