Тази седмица Николай Василковски ни отвежда до остров Вардим

Българските острови по река Дунав са около 60. От устието на Тимок до Силистра някои от тях са защитени от закона и не могат да се посещават. Други предлагат уникални девствени пейзажи, недокоснати от човешка ръка. На тези парчета земя ценни растения и редки животни се радват на спокойствие, далече от цивилизацията.

Рано призори се изправяме на брега на Дунав при свищовското село Вардим. Мъглата бавно се оттегля и пред нас изниква силуета на третия по големина български остров по течението на величествената река. Поставяме спасителните жилетки и поемаме срещу течението, за да достигнем западния нос на остров Вардим. Движим се плътно покрай брега, тъй като там водата е най-спокойна и усилията, които човек полага в гребането, са най-малко. Радослав Йорданов от Каяк клуб - Свищов обяснява: " Всеки пораснал край Дунава и гребал тук, знае, че покрай брега е най-лесно. И съпротивлението позволява да се движим по-бързо".

ДОТАМ И ОБРАТНО: Музикант записа звука на изчезващите села (ВИДЕО)

Акостираме с индианското кану между дърветата, очертаващи брега на Вардим. Подобно на всички свои събратя по реката, островът е интересен с това, че постоянно променя своята форма - в зависимост от сезона, нивото на реката и силата на течението. Радослав Йорданов гребе до тук често и споделя наблюденията си: "Променя се. Точно тук сме си правили снимки с един интересен дънер, който водата беше донесла. Сега виждам, че водата вече е донесла и други дървета. Наслагва се пясък, после изчезва".

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Млади планински спасители търсят хора под лавина (ВИДЕО)

В началото на март тази година дълбочината на Дунав в района е около 5 метра. При така наречените "високи" води пейзажът се променя изцяло. Обикновено пълноводието настъпва през май, но напоследък това се случва по-рано. "Има едно такова понятие - “черешови води”. Обикновено идват около 24 май, когато се топят снеговете нагоре по течението. Но последните години това се случва много по-рано. Зимите са топли" - разказва Радослав Йорданов от каяк клуба.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Из тайните на старите аптекари и фармацевти (ВИДЕО)

Спускаме се покрай северната страна на острова. Тук течението е бързо и ако те понесе, ще пропуснеш най-атрактивната част от разходката. Радослав показва как водата е заляла острова: "Като се отдръпне водата, ще останат едни големи ями, а в тях - много риба. Това е радост за местните хора, които лесно събират богат улов".
За разлика от други острови, Вардим е разделен на две части от малък естествен канал. Теоритично дори това са два отделни острова - Голям и Малък Вардим. В канала е скрит целият чар на това пътуване край огромните тополи, брястове и дъбове, близо до шумните колонии корморани, чапли и лопатарки.