С тях ни среща Николай Василковски

На фона на пандемията и ограниченията покрай нея много ученици вече се върнаха в класните стаи. Има едно училище обаче, където децата се върнаха не пред черната дъска, а на ски пистата. Катерене, ориентиране, ски спускане и търсене на хора под лавините - така протича учебната практика в единственото по рода си Национално училище за планински водачи в село Черни Осъм край Троян. „Нашата практика е по-специална. Тя трябва да бъде навън, сред природата, в планината. Не може да се провежда онлайн”, обяснява директорът Румяна Велешка.

Младите планински водачи провеждат част от своята практика на пистите в ски зона „Беклемето”, във високата част на прохода Троян-Кърнаре. Там децата тренират майсторско управление на ските - задължително умение за всеки планински водач.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Из тайните на старите аптекари и фармацевти (ВИДЕО)

Екипът от преподаватели обаче е подготвил специална задача. Учениците трябва да издирят двама скиори, пострадали в лавина. В учението затрупаните имат индивидуални лавинни предаватели. Младите спасителите разполагат със специални уреди, с които засичат сигнала от предавателите.

Дванадесетокласникът Николай успява и бързо засича човек под лавината. Дали обаче скиорът е жив, зависи от много неща като дълбочината на снега, получените травми, както и позата, в която е застинало тялото му. Николай допълва: „Би трябвало да застанеш със сгънати лакти и ръце пред лицето. Така че да можеш да разчистиш пространство и да дишаш”.

За младите планински спасители това не са просто уроци. Повтарят упражненията стотици пъти, за да направят скоростното ориентиране и издирването на хора в снежната стихия рефлекси.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Бяла приказка от Боровец (ВИДЕО)

Преподавателят в НУПБ Тихомир Нешев обобщава най-важното от практическото упражнение. „Не трябва да забравяме, че пострадалият вече е пострадал. Важното е ние също да се съхраним. Ако сме останали извън лавината 7 човека примерно, няма да влезем и седмината да търсим. Тези, които са останали трябва да наблюдават. Невинаги е паднала цялата лавина. Има опасност да ни повлече втора лавина”, казва той.

В подобни критични ситуации натрупаният опит е безценно богатство. А един от преподавателите - Иван Мутафов - няколко пъти е попадал в лавина. Разказва на учениците за трагедия от зимата на 2000 година, когато загива Деян Станков - един от най-опитните старопланински специалисти по зимни преходи. „Огромна лавина - 2 километра. Групата е от 7 човека. Вятърът е ураганен. Виждам водачът как скача от 3-метрова козирка и изчезва. Останалите също тръгват, без да осъзнават по какво вървят. Северен склон, много стръмен. Когато спират, виждат, че снегът е с малко променен цвят. Тогава осъзнават, че са в лавина. А Деян Станков е изчезнал под снега”, казва Иван Мутафов.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Дърворезбар "възкресява" къщите на Трявна в уникален макет (ВИДЕО)

Бедствието в подножието на връх Русоватец преди 20 години показва как на практика се развиват събитията при една лавина, разказва още опитният планинар. „Деян Станков го намерихме след 3 месеца. Раницата му беше в снега. На около 50-60 метра по-нагоре намерихме ските. На още толкова разстояние, на 4 метра под снега, намерихме обувката и самият човек. Изводът: Леките предмети остават на повърхността и отиват най-надолу по пътя на лавината. По-тежките предмети са по-нагоре, но по-дълбоко”, казва той.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.