Коя уникална рецепта от 19 век усилва имунитета

Ако се разходите из Стария град в Пловдив, няма как да не забележите колоритната възрожденска къща на улица „Съборна” с лика на Хипократ. Освен бита и духа на следосвобожденска България, единствената у нас аптека-музей е запазила много от тайните на българските лечители и фармацевти.

„Шкафовете, стъклениците и бурканите носят специалния термин „вазерия”. Направени са от полукристално стъкло. Част от съставките са се съхранявали в бурканчета. 100-процентово производство във Виена”, обясни тя.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Бяла приказка от Боровец (ВИДЕО)

В аптеките от онези времена специално място е имало огледалото. Зад него са стояли отровите и бързодействащите вещества. Когато аптекарят взимал нещо от такъв шкаф, наблюдавал себе си, за да провери още веднъж какво точно ще даде на своя пациент.

„Затваряйки вратичката, той гледал себе си в огледалото”, разясни Таня Йорданова.

Касата на аптеката е сред най-впечатляващите експонати. Внесена е у нас от Съединените щати и пригодена за нашите валути и сметки. Таня Йорданова обяснява, че механизмът ѝ работи и до днес.

Голяма част от медикаментите са се правили на място в аптеката. Ахтарницата била място за съхранение на билки и примитивна обработка на някои лечебни материали. Там е запазен и стар аламбик - уред за дестилация.

„Този аламбик прилича много на обикновените казани за варене на ракия, защото процесът е на практика един и същ”, каза Йорданова.

Най-отровният октопод в света вече е в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Оформянето на едно лекарство е било сложен процес, за който фармацевтът и помощниците му са ползвали прецизни матрици.

В зората на българската фармация се е разчитало най-вече на природните илачи. Получили образованието си на запад обаче, първите лекари и фармацевти от онова време внесли новото познание. В музейната аптека се пазят десетки фармакопеи с точни рецепти. Съхранен е и ценен сборник с рецепти от Средновековието.

„Първата медицинска книга е на църковно-славянски език и издадена в Букурещ през 1845 година. Това, което е характерно за лековниците от Средновековието - първата част винаги съдържа молитви. А втората - доста конкретни рецепти. Едната хипотеза е, че това са рецепти, събрани от Иван Рилски - 12-19 век. Другата е, че са на Неофит Рилски”, допълни Йорданова.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Дърворезбар "възкресява" къщите на Трявна в уникален макет (ВИДЕО)

Изящна вазерия, фино изработени медицински инструменти и добре запазени книги. Спомен от следосвобожденска България, способен да разпали любопитството не само на съвременния фармацевт, а и на всеки любител на историята.

„Това е един шедьовър в Стария град. И ние се гордеем, че вече работи и в събота, и неделя. Това, което е специфично и важно тук е, че се е лекувало с природни продукти. Старите лечебни средства, така наречените бабини илачи, работят и до ден днешен”, обясни директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив” Богомил Грозев.

За да ни докаже това, Таня Йорданова показва още една древна рецепта. Жълт кантарион, залят със зехтин в тъмна стъклена бутилка. С мазилото успешно се третират открити рани, навяхвания и изкълчвания. Доказано през вековете и успешно прилагано и днес от служителите на единствената у нас автентична аптека от първите години след Освобождението.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Враца - столица на файтоните (ВИДЕО)

От старите лековници Таня Йорданова е подбрала 2 непопулярни рецепти.

РЕЦЕПТА ЗА БОЛКИ В СТОМАХА И УСИЛВАНЕ НА ИМУНИТЕТА: 

Рецептата е на повече от 150 години. Записана е от чирпанския учител Никола Събчев, а днес се пази в аптеката-музей “Хипократ” в Пловдив. 

1/8 кг свинска мас, 125 гр прясно краве масло, мляко, 100 гр какао и 1/8 кг твърд пчелен мед. Свинската мас се вари с млякото, докато то изври и сместа заприлича на пресечено мляко. Към получената смес се добавят и останалите съставки. Всичко това се забърква в голяма купа. Взима се по 1 супена лъжица три пъти на ден. Съхранява се в хладилника.

РЕЦЕПТА ЗА ТРЕТИРАНЕ НА ОТКРИТИ РАНИ И НАВЯХВАНИЯ 

Пълним бутилка от тъмно стъкло със начупен сушен жълт кантарион. Доливаме ботилката със зехтин. Оставяме шишето на директна слънчева светлина 40 дни. С мазилото обработваме открити рани, навяхвания и изкълчвания.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.